Kulturmiks 200 GODINA ROĐENJA

Ciklus filmova posvećen Chopinu u Tuškancu

Igranim filmom 'Želja za ljubavlju' u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje ciklus filmova posvećenih poljskom skladatelju i pijanistu Fredericu Chopinu, u povodu 200. obljetnice njegova rođenja koja se obilježava ove godine

Osim filma Želja za ljubavlju (2002.) poljskog redatelja Jerzyja Antczaka, o složenoj Chopinovoj vezi s francuskom spisateljicom George Sand, u ciklusu će se do 17. travnja prikazati još nekoliko biografskih filmova o njemu.

Na programu su i dva kratka filma Stanislawa Grabowskog, Odnio me vjetar i Chopin u Parizu iz 1969. te Chopin u domovini Jaroslawa Brzozowskog iz 1961. i Mladost Chopina Aleksandera Forda iz 1952.

Pod imenom Fryderyk Franciszek Chopin slavni skladatelj rodio se 1810. u malom mjestu kod Varšave, a 1830. odlazi na turneju u Beč i nikada se više ne vraća u domovinu zbog ustanka protiv ruskih vlasti. Veći dio života proveo je u Parizu, gdje je 1849. umro od tuberkuloze.

Po riječima muzikologinje Irene Paulus, većina filmova u ciklusu govori o skladateljevoj uskoj povezanosti s rodnom Poljskom, o prenošenju te ljubavi u glazbu, s obzirom da je on uglazbio veliki broj poljskih narodnih napjeva te skladao poloneze, plesove poljskog plemstva i mazurke.

Neponovljivi Chopinov opus i sadržajan život nekoliko su puta preneseni na filmsko platno, a autorima je naročito inspirativan bio njegov ljubavni život, koji je kulminirao vezom s George Sand, ustvrdila je Paulus u najavi ciklusa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još