DOZIVANJE LJETA

Splićani definitivno vole Noć muzeja!

30.01.2010 u 15:31

Bionic
Reading

U petak navečer u Splitu je i ove godine održana kulturna manifestacija Noć muzeja, koju su građani definitivno objeručke prihvatili. Bez egzaktnih brojki, može se odmah slobodno procijeniti da je posjet bio još bolji nego uspješne prošle godine. Muzejske i galerijske institucije te gradske ustanove uzorno su organizirale manifestaciju

Bilo je pripremljeno dovoljno edukativnog tiskanog materijala i programa, a i gradski prijevoz je uspostavio autobusnu liniju između muzeja. Pravi hit ove godine je bila Galerija Meštrović, koju je već do devet sati posjetilo više od dvije tisuće građana.

Uz bok je bila i susjedna institucija na Mejama, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, koju je također pohodio veliki broj posjetitelja. Osim toga, u ponudi su bili i topli napici za hladnu zimsku noć i kolačići. U svim muzejima je bila organizirana i stručna pratnja djelatnika i moglo se primjetiti čitave porodice, pa i malu djecu širom otvorenih očiju.

Živo je bilo, kao i prošle godine, u Arheološkom muzeju - i tu je viđen veći broj srednjoškolaca i studenata, a odlično je bilo organizirano vođenje kroz otvoreni i zatvoreni dio muzeja. Zanimljivost ovogodišnje Noći muzeja je i organizirano vođenje posjetioca kroz Dioklecijanove podrume u izvedbi turističkih vodiča iz UTVS-a - Udruge turističkih vodiča Splita.

Ta udruga je tijekom cijelog mjeseca siječnja, nevezano za ovu manifetsaciju, organizirala besplatno stručno vođenje kroz grad i Dioklecijanovu palaču za studente, đake i umirovljenike, ali i sve druge građane.

Grad je sinoć izgledao kao u ljetnim mjesecima, i to je najbolji dokaz da Splitu u zimskim mjesecima nedostaje kulturnog i društvenog sadržaja. Na tome bi morale, osim kulturnih ustanova i Udruge vodiča, poraditi ostale institucije u gradu koji ima priliku postati kulturni i turistički centar tijekom čitave godine.