Kulturmiks MAJSTOR ZAGONETNOG OSMIJEHA

Mona Lisa krije Da Vincijev lik?

  • Autor: S. F.
  • 25.1.2010 11:45:52
  • 25.1.2010 10:42:02

Talijanski znanstvenici žele ekshumirati posmrtne ostatke Leonarda da Vincija kako bi rekonstruirali njegovo lice i otkrili krije li čuvena 'Mona Lisa' zapravo umjetnikov autoportret

Znanstvenici i povjesničari iz talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu predali su zahtjev za otvaranjem grobnice u dvorcu Amboise u Francuskoj gdje je sahranjen renesansni umjetnik Leonardo da Vinci.

Identitet Da Vincijeve Mona Lisa godinama je predmet debata. I dok većina smatra da je dama zagonetnog osmijeha Lisa Gherardina, supruga imućnog firentinskog trgovca, dio se priklanja teoriji da slika zapravo krije umjetnikov autoportret.

'Kao veliki ljubitelj zagonetki i mozgalica, Da Vinci je u lik žene možda zakamuflirao vlastito lice', rekao je Giorgio Gruppioni iz talijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu.

Iskapanje lubanje stručnjacima bi omogućilo da rekonstruiraju lice renesansnog majstora. Pregovori s francuskim čelnicima za kulturu su u tijeku, a konačan odgovor očekuje se u ljetu ove godine, prenosi Telegraph.co.uk.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još