RIJEKA

Napadom na Narodnu banku slave godišnjicu Art-kina

17.12.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Riječko Art-kino Croatia proslavu svog prvog rođendana započelo je premijernim prikazivanjem remakea prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske, Napad na Narodnu banku u Rijeci/Assato alla Banca Popolare di Fiume

Original istoimenog filma snimljen je prije stotinu godina u Rijeci, prikazivan je u kinematografu Minerva u Puli, a nakon toga gubi mu se svaki trag. Pretpostavlja se da ga je snimio tršćanski pionir filma Salvatore Spina, koji je snimao i prikazivao filmove po cijeloj Austrougarskoj. U spomen na stotu godišnjicu filma u Rijeci, redatelj i scenarist Mladen Juran i producent Boris Dmitrović iz produkcijske kuće Formula film d.o.o. iz Zagreba, snimili su prošloga mjeseca 15-minutni remake filma na ulicama Rijeke, koji je nastao na temelju stvarnog događaja.

Dva su mlada Rusa napala riječku Narodnu banku, filijalu na Trgu Dante, ubili njezinog direktora i oteli oko 50.000 kruna. Građani su potrčali za njima, a razbojnici su na njih pucali iz revolvera. Jednog je ipak uspio savladati gradski stražar Ratcovich, a drugi je razbojnik pobjegao sve do Züricha, gdje je uhićen i predan austrougarskim vlastima. U Rijeci je jedan Rus osuđen na doživotni zatvor, a drugi na petnaest godina.

Remake nijemog filma obilježava crno-bijela tehnika, statična pozicija kamere bez krupnih i ostalih planova, improvizirana klavirska pratnja Sandija Bratonje. Juran se potpuno identificirao s redateljem iz 1909. godine, čak su i dame molbom ispisanom na platnu zamoljene da skinu šešire dok je publika zamoljena da ne puši i ne čita tekst koji prati film na glas kako ne bi ometali susjede.

Uloge pljačkaša preuzeli su glumci riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Alen Liverić Jasmin Mekić, pridružili su im se Jadran Grubišić, Denis Brižić, Nenad Vukelić, Damir Glavočić, Damir Orlić, Alojz Usenik, Tanja Smoje, Anastazija Blaž Lečić i Zdenko Botić. Film je snimio Željko Šarić.

Napad na Narodnu banku u Rijeci bit će prikazan i 18. prosinca u 19 sati u Art-kinu Croatia.