Kulturmiks RIJEKA

Napadom na Narodnu banku slave godišnjicu Art-kina

  • Autor: K.M.
  • 18.12.2009 13:23:28
  • 17.12.2009 15:12:36

Riječko Art-kino Croatia proslavu svog prvog rođendana započelo je premijernim prikazivanjem remakea prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske, Napad na Narodnu banku u Rijeci/Assato alla Banca Popolare di Fiume

Original istoimenog filma snimljen je prije stotinu godina u Rijeci, prikazivan je u kinematografu Minerva u Puli, a nakon toga gubi mu se svaki trag. Pretpostavlja se da ga je snimio tršćanski pionir filma Salvatore Spina, koji je snimao i prikazivao filmove po cijeloj Austrougarskoj. U spomen na stotu godišnjicu filma u Rijeci, redatelj i scenarist Mladen Juran i producent Boris Dmitrović iz produkcijske kuće Formula film d.o.o. iz Zagreba, snimili su prošloga mjeseca 15-minutni remake filma na ulicama Rijeke, koji je nastao na temelju stvarnog događaja.

Dva su mlada Rusa napala riječku Narodnu banku, filijalu na Trgu Dante, ubili njezinog direktora i oteli oko 50.000 kruna. Građani su potrčali za njima, a razbojnici su na njih pucali iz revolvera. Jednog je ipak uspio savladati gradski stražar Ratcovich, a drugi je razbojnik pobjegao sve do Züricha, gdje je uhićen i predan austrougarskim vlastima. U Rijeci je jedan Rus osuđen na doživotni zatvor, a drugi na petnaest godina.

Remake nijemog filma obilježava crno-bijela tehnika, statična pozicija kamere bez krupnih i ostalih planova, improvizirana klavirska pratnja Sandija Bratonje. Juran se potpuno identificirao s redateljem iz 1909. godine, čak su i dame molbom ispisanom na platnu zamoljene da skinu šešire dok je publika zamoljena da ne puši i ne čita tekst koji prati film na glas kako ne bi ometali susjede.

Uloge pljačkaša preuzeli su glumci riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Alen Liverić i Jasmin Mekić, pridružili su im se Jadran Grubišić, Denis Brižić, Nenad Vukelić, Damir Glavočić, Damir Orlić, Alojz Usenik, Tanja Smoje, Anastazija Blaž Lečić i Zdenko Botić. Film je snimio Željko Šarić.

Napad na Narodnu banku u Rijeci bit će prikazan i 18. prosinca u 19 sati u Art-kinu Croatia.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još