OGLEDNI PRIMJER DRUGIMA

U Klanjcu otvoren studio Galerije Antuna Augustinčića

30.09.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Studio Galerije Antuna Augustinčića, objekt u čiju je obnovu i izgradnju uloženo gotovo 22 milijuna kuna, većinom sredstava iz EU fondova, otvoren je u četvrtak u Klanjcu, u Augustinčićevu rodnom mjestu

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za potrebe provedbe projekta Studija Galerije Antuna Augustinčića potpisali su prije točno dvije godine, 29. rujna 2014., Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije i Muzeji Hrvatskog zagorja.

Riječ je o objektu koji ima zatvoreni i otvoreni muzejski depo, restauratorsku, stolarsku i fotografsku radionicu, prostor za povremene izložbe, digitalni katalog i arhiv te multimedijalnu polivalentnu dvoranu. Novi Studio omogućit će rad s različitim grupama korisnika pa tako i s osobama s invaliditetom.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je kako novootvoreni objekt, odnosno projekt koji je doveo do njegovog uređenja, može poslužiti kao ogledni primjer drugima.

'To može poslužiti kao ogledni primjer ostalim hrvatskim sredinama. Posebice je važno podsjećati na činjenicu da se ulaganja u hrvatsku kulturu, konkretno u kulturnu baštinu, više nikada neće moći gledati samo kroz redistribuciju ograničenih sredstva državnog proračun već i kroz sposobnosti korištenja sredstva EU fondova', poručio je ministar.

Dodao je da su, nažalost, i ta sredstva u posljednje vrijeme ograničena, ali da i takva nisu zanemariva. No, ističe, postoji mogućnost da se i preko drugih projekata dođe do novaca te spomenuo mogućnost povezivanja poslovnih modela, turizma i kulturnih projekata.

Hasanbegović je ocijenio da je Studio Galerije Antuna Augustinčića reprezentativan prostor čime je Klanjec dobio kulturnu točku koja grad i županiju učvršćuje na zemljovidu izrazitih turističkih i kulturnih hrvatskih odredišta.

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagačec naglasila je da otvorenje novog Studija dolazi u godini obilježavanja 40. obljetnice Galerije Antuna Augustinčića te zahvalila na suradnji svima, a posebice Ministarstvu kulture koje je s pola milijuna kuna ove godine pomoglo realizaciju projekta.

Voditelj Studija Božidar Pejković rekao je kako zahvaljujući novootvorenom prostoru Galerija konačno može objediniti sve svoje djelatnosti izvan stalnog postava.

'Sada na primjeren način možemo čuvati ostavštinu Antuna Augustinčića', ustvrdio je Pejković.

Muzejska savjetnica Muzeja Hrvatskog zagorja, Goranka Horjan, koja je i pokrenula cijeli projekt, naglasila je da novootvoreni objekt pokazuje kako Europska unije ulaže u našu budućnost.

Ministar Hasanbegović je odgovorio i na pitanje novinara o tijeku pregovora HDZ-a i Mosta te izrazio uvjerenje u formiranje Vlade u ustavnom roku.

'Pregovori teku vrlo dobro. Naziru se već konture konačnog sporazuma i vjerujem da ćemo imati novu hrvatsku Vladu potvrđenu u Hrvatskom saboru u ustavnom roku', izjavio je Hasanbegović. Na pitanje hoće li i dalje biti na dužnosti ministra kulture nije želio odgovoriti.