ŠOKIRALA SVIJET

Marina Abramović isprovocirala neviđen rasistički skandal

17.08.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Svjetski poznata umjetnica Marina Abramović izazvala je brojne prigovore na to kako je u svojoj dolazećoj autobiografskoj knjizi opisala australske Aboridžine. Abramović ih je usporedila s dinosaurima i napisala da su ružni, pa nije dugo trebalo čekati na brojne optužbe za rasizam

Za listopad ove godine planirano lansiranje memoarske knjige Marine Abramović ‘Walk Through Walls' započelo je neočekivanim skandalom. Mediji su izvijestili kako je Abramović u svojoj knjizi od četiristotinjak stranica spomenula i posjet Australiji, u kojoj se susrela s Aboridžinima, a opisala ih je ne baš biranim riječima.

‘Izgledaju kao dinosauri. Oni su jako čudni i drugačiji, treba ih tretirati kao živo blago. Ali se to ne čini. Istovremeno, kada ih tek upoznate, morate si dati truda. Za početak, za zapadnjačke oči grozno izgledaju’, napisala je Abramović u rukopisu te dodala kako Aboridžini imaju ‘napuhnuti torzo’ i ‘noge kao štapove’.

Nakon što je ovaj dio teksta procurio online uslijedile su burne reakcije i optužbe za rasizam, a na Twitteru je pokrenut i hashtag#TheRacistIsPresent u kojem se proziva Abramović s referencom na njezinu legendarnu izložbu u njujorškoj MoMi pod nazivom ‘The Artist Is Present’.

Marina Abramović je brzo reagirala na Facebooku te objasnila kako je riječ o njezinim dnevničkim zapisima koji se neće naći u finalnoj verziji knjige. Poručila je da je put u Australiju za nju bio ‘transformativno iskustvo’ i da su citirani dijelovi njezina inicijalna reakcija koja ne predstavlja njezine današnje stavove. Abramović je 1979. godine provela šest mjeseci u australskoj pustinji sa svojim umjetničkim i ljubavnim partnerom Frankom Uweom Laysiepenom, poznatijem kao Ulay, živeći s aboridžinskim plemenom Pitjantjatjara