Kulturmiks KRITIKA VOAJERA I ZAGLUPLJIVANJA

Samoborski umjetnici protiv Big Brothera

  • Autor: S. F.
  • 3.11.2009 11:49:06
  • 3.11.2009 10:36:24

Protest protiv voajerizma, masovnih medija i sveprisutne komercijalizacije privatnog života, neke su od osnovnih poruka izložbe 'Big Brother Reality' koja se u organizaciji Udruge likovnih umjetnika Samobora otvara 6. studenog u 19 sati u Otvorenoj galeriji Samoborskog muzeja

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja izložba nije revijalnoga karaktera, nego pod nazivom 'Big Brother Reality' okuplja umjetnike na tu danas vrlo aktualnu temu.

Likovni projekt je usmjeren i 'protiv destrukcije estetskih vrijednosti i banaliziranja emocija, kao i protiv zaglupljivanja i mediokritetstva', kazala je u predgovoru izložbe povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

U svojim su radovima umjetnici pristupili temi kritički te većinom vrlo suvremeno - objektima, asamblažima, instalacijama, videoprojekcijama i performansom, koristeći pritom široku lepezu novih umjetničkih vizualnih medija. Osim navedenog, koristilo se mnogo novih, nelikovnih, odbačenih i pronađenih materijala.

Dok se dio umjetnika zadržao na najočitijim manama reality showova, poput prodaje intime i sveprisutne kulture voajerstva, drugi su učinili korak dalje te se u djelima pozabavili ironiziranjem ljudske komunikacije i upozoravanjem na manjak suosjećanja i toplog dodira, kao i život u 'svijetu ekrana'.

U projektu sudjeluju Ruža Barbarić Librić, Maja Cipek, Mihovil Dorotić, Nevenka Miklenić, Nikolina Očko, Irena Podvorac, Ana Sladetić, Miran Šabić, Boris Šimunović, Matija Tomšić i Petar Ujević te povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

Izložba će se moći razgledati do 30. studenog.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još