BORKO ČELAR

Spomenik antifašizmu može biti samo - devastirani spomenik

03.09.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Na festivalu Fališ u Šibeniku predstavljen je rad Borka Čelara nazvan Prijedlog za spomenik antifašizmu, a nastao je kao odgovor na pitanje kako napraviti posvetu antifašizmu. Autor je vidi u devastiranoj tabli nastaloj u spomen našem odnosu prema naslijeđu antifašizma

Čime (kojim činom ili predmetom) bi se moglo sažeti antifašističko naslijeđe s ovim povijesnim trenutkom i onim što nam, s obzirom na društveno-političku klimu, donosi sutra? To je tek jedno od pitanja na koja je svojim radom ponudio odgovor Borko Čelar, umjetnik kojeg znamo po ranijim angažiranim radovima poput projekta Što se desilo s Nadom? (o Nadi Dimić, poznatoj antifašistkinji i borkinji prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovici kod Siska, čije je ime nekad nosila poznata zagrebačka tvornica trikotaže) ili Revijeinstalacije koja se bavi nekad uspješnom, a danas propalom šibenskom tvornicom.

Njegov Prijedlog za spomenik antifašizmu otkriven je u Šibeniku na otvaranju festivala alternativne ljevice, a prema autorovim riječima, vrlo je moguće da će rad naknadno ponuditi hrvatskim gradovima i općinama kako bi bez straha mogli obilježavati nezgodne obljetnice i datume. Dakako, vezane uz obilježavanje antifašizma.

Riječ je o spomen-ploči, neuobičajenoj utoliko što odaje spomen domaćem tretmanu antifašističkog naslijeđa.

'Društvo se našlo u shizofrenoj situaciji u kojoj smo zbog civilizacijskog konteksta prisiljeni obilježavati i pozitivno vrednovati obljetnice koje podsjećaju na činjenice iz povijesti kojih se pravi domoljubi stide i koje bi, da je moguće, a tko kaže da nije, najradije izbrisali. Kako sada napraviti posvetu antifašizmu? Čime (kojim činom ili predmetom) bi se s obzirom na društveno-političku klimu moglo obilježiti antifašističko naslijeđe, a da se istovremeno ostane u granicama oportuniteta?', pita se Čelar i daje nam odgovor:

'Za mene bi to bilo opredmećeno spomen-pločom, ne uobičajenom spomen-pločom, ali ne ni umjetničkom kreacijom. Uzeo bih nešto u tom kontekstu već viđeno i poznato, što bih postavio u drugačiji odnos. Ovdje se radi o svečanom otkrivanju spomen-obilježja koje predstavlja devastiranu spomen-ploču, a ona kao takva sažima dosadašnje iskustvo i predviđa budućnost.'

U izjavi vezanoj uz svoj prijedlog spomenika, dodaje kako je u ovom slučaju bitno to što je prihvatljiv i održiv spomenik antifašizmu jedino devastirani spomenik. 'Jer kako devastirati već devastirano?', kaže Čelar.