IZNIČKO BLAGO

Osmanska keramika iz dubine Jadrana na izložbi u Mimari

19.05.2015 u 17:09

  • +7

Izložba o izničkoj keramici iz brodoloma

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej Mimara

Bionic
Reading

U Muzeju Mimara, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Dubrovačkim muzejima i Institutom Yunus Emre, povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja otvorena je izložba 'Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana'. Pokrovitelj je izložbe Ministarstvo kulture republike Hrvatske, a pogledati je možete do 13. rujna

Autori izložbe Igor Miholjek i Vesna Zmaić Kralj iz Hrvatskog restauratorskog zavoda ističu kako je na izložbi predstavljen vrijedan arheološki materijal s kraja 16. stoljeća pronađen na potopljenom trgovačkom brodu na pličini Sveti Pavao kod otoka Mljeta. Od 2007. do danas, Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda na ovom lokalitetu provodi podvodna arheološka istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture, a u razdoblju između 2010. do 2012. na projektu kao partner u istraživanju sudjeluje i Sveučilište Ca' Foscari iz Venecije.

Po nalazima u potpunosti restauriranim u Hrvatskom restauratorskom zavodu, moguće je zaključiti da je brod prevozio orijentalnu trgovačku robu namijenjenu europskom tržištu. Među najreprezentativnijim nalazima svakako je trgovački teret luksuznog keramičkog posuđa iz turskog grada Iznika. Keramika iz Iznika bila je iznimno cijenjena u 16. stoljeću, od vremena sultana Selima I. do vladavine Murada III., dok je za Sulejmana Veličanstvenog doživjela vrhunac u proizvodnji, kvaliteti izrade i dekoraciji. Istovremeno postaje popularna i u Europi, stoga se kao skupocjena roba doprema trgovačkim brodovima u velike trgovačke centre poput Dubrovnika i Venecije. I danas iznička keramika ima veliku umjetničku i povijesnu vrijednost.

Tako široka lepeza predmeta pronađenih u zatvorenoj arheološkoj cjelini poput brodoloma na pličini Svetog Pavla ima izuzetnu vrijednost u dataciji i kronološkim odnosima proizvodnje keramike grada Iznika, odlično ilustrira gospodarske prilike toga vremena i jedinstveni je primjer trgovine između Istoka i Zapada tijekom druge polovice 16. stoljeća.

Ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić i ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun izražavaju kao organizatori zadovoljstvo suradnjom s Dubrovačkim muzejima koji su inventarizirali predmete kao dio svog budućeg muzejskog fundusa.

Na poticaj predsjednika odbora Zaklade za podvodnu arheologiju Turske (TINA) gospodina Aydemira Öguza, i uz snažnu podršku Veleposlanstva Republike Turske i Hrvatsko-turske udruge prijateljstva kreirana je jedinstvena izložba koja iz povijesne baštine daje temelj za kulturnu suradnju između Hrvatske i Turske u budućnosti.

Pripremi izložbe pridonio je Institut Yunus Emre u Zagrebu s kojim se u skoroj budućnosti planira suorganizirati izložba u Turskoj. Izložba će biti predstavljena u Istanbulu i u Dubrovniku krajem 2015., odnosno u 2016. godini.

Izložba svojim muzeološkim konceptom nastoji na edukativan, inovativan i jedinstven način predstaviti iznimno vrijednu kolekciju keramike iz Iznika, interpretira povijest hrvatske, ujedno i svjetske pomorske baštine kao i međunarodni karakter euroazijske pomorske trgovine Mediteranom u kojoj su veliku ulogu odigrale trgovačke luke poput Istanbula, Dubrovnika i Venecije te istočnojadranska pomorska ruta.

Uz trgovački teret izničke keramike, izložba predstavlja rezultate šest kampanja podvodnih arheoloških istraživanja brodoloma. Izloženi su i pronađeni predmeti poput brončanih topova, staklenog, metalnog i keramičkog posuđa, novca, brodske opreme i osobnih predmeta članova brodske posade koji odlično ilustriraju život na venecijanskom trgovačkom brodu.

Tijekom trajanja izložbe planiraju se predavanja stručnjaka iz Hrvatske i Turske tematski zanimljiva široj publici. Edukativni program organiziran je u cilju animiranja djece i mladih koji će u likovnim radionicama oslikavanja keramike po uzoru na izničke tanjure, kao i u programu edukacije naziva 'Vremenska kapsula', upoznati iznimnu povijesnu baštinu.