UOČI OTVORENJA

Prošetali smo Rodinovom izložbom

04.05.2015 u 15:58

  • +5

Pogledajte Rodinova djela prije otvorenja izložbe

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Sedamdesetak djela Augustea Rodina, među kojima i 'Mislilac', 'Poljubac', 'Vrata pakla', 'Brončano doba', od utorka, 5. svibnja posjetitelji iz Hrvatske i regije moći će razgledati i doživjeti u Umjetničkom paviljonu na izložbi 'Rodin u Meštrovićevu Zagrebu'. Neka od djela velikog francuskog umjetnika možete pogledati već sada u našoj fotogaleriji

U koncepciji napravljenoj posebno za taj izložbeni prostor predstavljeno je 57 Rodinovih skulptura u bronci, gipsu i kamenu te dvadesetak crteža i povijesnih fotografija. Kroz četiri tematske cjeline, 'Rodinovi počeci' 'Rađanje jednog kipara', 'Zrelo doba' (Spomenici, Portreti, studije i varijacije) i 'U skrovitosti atelijera', prikazuje se razvoj njegova stvaralaštva te interes za istraživanje kiparske forme, materijala, crteža, odnosa kiparstva i fotografije.

To nije obična putujuća izložba kakva se može vidjeti u ostalim europskim gradovima, ona donosi najvažnija Rodinova djela, ali pokazuje i prožetost estetike, umjetnosti i preokupacija dvaju genija, rekao je na konferenciji za novinare Andro Krstulović Opara, jedan od autora projekta, donedavni ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića i aktualni savjetnik hrvatske predsjednice, koja će otvoriti izložbu. Sam naziv izložbe svjedoči o istinskom prijateljstvu, suradnji i divljenju između dvojice majstora, unatoč velikoj dobnoj razlici od 43 godine, ali ukazuje i da je Zagreb uistinu oplemenjen Meštrovićevim ostvarenjima, dodao je.

Rodinova izložba obilježava početak Rendez vous, festivala Francuske u Hrvatskoj i svojevrsni je uzvratni posjet Meštrovićeve izložbe u pariškom Muzeju Rodin, održane u okviru Festivala hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie, la voici' prije tri godine. Osim Opare, autor izložbenog projekta je ravnateljica Muzeja Rodina Catherine Chevillot, a kustosice su Veronique Mattiussi iz tog muzeja i Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović. Umjetnički postav supotpisuju Krstulović Opara i ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić

'Dirljivo je vidjeti Rodina u drugom kontekstu i novom okruženju, a čini mi se kao da je Umjetnički paviljon napravljen da bi ugostio Rodina i svojom se arhitekturom i ostalim karakteristikama čini kao idealan prostor za takvu izložbu', rekla je kustosica Veronique Mattiussi. 'U središte svog zanimanja Rodin stavlja ljudsku figuru, a osnovna poruka koju prenosi je emocija, pa se nadam da ćete uživati u izložbi i doživjeti ju na emotivan način', dodala je.

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić izrazila je zadovoljstvo velikim interesom novinara iz regije te iz Austrije i Italije, što pokazuje kako je Rodin velika umjetnička atrakcija i kako već dugo nije bilo njegove izložbe u zemljama koje gravitiraju Hrvatskoj. Podsjetila je kako je Rodin već izlagao u Umjetničkom paviljonu, 1968. godine, na monografskoj izložbi koju su zajednički priredili Atelier Meštrović i Muzej Rodin.

U splitskoj Galeriji Meštrović 8. svibnja će se otvoriti izložba 'Rodinova Meditacija u Splitu', na kojoj će se predstaviti njegova skulptura 'Meditacija - Unutarnji glas', uz Meštrovićevu 'Psihu', a iza koje stoji priča o tome koliko je Meštrović cijenio Rodina, iako mu unatoč dugogodišnjem prijateljstvu nikada nije bio đak.

Naime, prije nekoliko godina otkupljeno je izgubljeno Rodinovo pismo upućeno Meštroviću u kojem veliki francuski umjetnik izražava želju da mu udovolji molbi da mu pokloni 'Meditaciju - unutarnji glas'. Zbog početka Prvog svjetskog rata i prerane Rodinove smrti to se nije ostvarilo, no Meštrović je to djelo zapamtio i izradio svoju mramornu 'Psihu', utjelovivši time 'Meditaciju'.

Izložba 'Rodin u Meštrovićevu Zagrebu' u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu bit će otvorena do 20. rujna.