ZLATAR BRANI FRLJIĆA:

'Umjetnost mora imati dozu provokacije!'

20.11.2014 u 17:28

Bionic
Reading

Ministrica kulture gostovala je u emisiji Media servisa te je, između ostaloga, kazala da su izdvajanja za kulturu za ovu godinu podignuta s 0,48 na 0,52 posto

'Umjetnost mora imati dozu provokacije', komentirala je u emisiji 'U četiri oka' Media servisa ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Zlatar Violić
osvrnula se na jučerašnju premijeru predstave 'Hrvatsko glumište' Olivera Frljića u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, treći dio trilogije o hrvatskom fašizmu u kojoj se provokativni Frljić ne libi prozvati i konkretne ljude i događaje u Hrvatskoj 1991.

'Jučerašnja predstava je, prema medijima, koliko sam vidjela, dobro prošla. Hoće li to dati pečat cijelom obliku kazališta i kako će izgledati ono što se građanima drugo nudi; balet i opera, to nam ostaje vidjeti', rekla je Zlatar Violić, otkrivajući i kako će intendante napokon dobiti kazališta u Osijeku i Varaždinu, a zagrebački HNK ravnatelje opere, drame i baleta...

'Osijek ide u raspis u 12. mjesecu, kao i Varaždin, i očekujem da neće biti loših iskustava koje smo dosad imali te da će se sadašnjim mehanizmom ljudi lakše dogovoriti. I natječaj u HNK-u Zagreb će ići vrlo brzo', odgovara Zlatar Violić.

Ministarstvo kulture još od prošle godine radi na strategiji medija, ključnom dokumentu za razvoj medija u Hrvatskoj. On je u probnoj fazi, a na internetu je dostupan dokument u čiju je doradu uključena šira javnost. 'Dosad se nitko ovako sustavno nije bavio medijima u Hrvatskoj', rekla je Zlatar Violić za Media servis.

'Moramo napraviti kumuliranu varijantu. Idući tjedan krećemo s razgovorima s nakladnicima da postavimo sve odnose, jer ovaj je dokument bio pisan iz aspekta profesije', kaže Zlatar Violić te otkriva i da dolaze bolja vremena za kulturu, pa će tako izdvajanja u sljedećoj godini iz proračuna biti nešto veća nego dosadašnjih 0,48 posto...

'Ove godine, prema našim izračunima, digli smo se na 0,52 posto uz rebalans i dodatak za proračun za sljedeću godinu. To je više od 50 milijuna, što nam je puno, ali ono što nam je još važnije je to da je već od 2015. u igri dodatnih 150 milijuna kuna za projekte revitalizacije kulturne baštine', zaključila je ministrica.