IZLOŽBA 'KAKO SMO ŽIVJELI'

Zašto je Danska onakva kakva je danas?

30.09.2014 u 14:46

  • +4

Izložba 'Kako smo živjeli'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvatska komora arhitekata

Bionic
Reading

Hrvatska komora arhitekata u Gliptoteci HAZU u četvrtak, 9. listopada u 13 sati, prezentira izložbu 'Kako smo živjeli' – danska arhitektura između 1945. i 1975.

Izložbu će otvoriti Poul Erik Dam Kristensen, veleposlanik Kraljevine Danske u Zagrebu, a predstavit će je kustosica Jannie Rosenberg Bendsen

Kako smo živjeli – danska arhitektura od 1945. do 1975. maketama, crtežima i fotografijama, usredotočuje se na ulogu i funkciju arhitekta u danskom društvu.

U razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata do 1970-ih, danski arhitekti imali su ključnu ulogu u izgradnji socijalne države oblikujući njezin fizički izgled. Oni su potvrdili svoju društvenu odgovornost dajući doprinos ostvarenju suvremenih političkih vizija u obliku, primjerice, socijalnih stanova.

Izgradili su i objekte za rekreaciju kao što su plivačke i sportske dvorane, hoteli i kuće za odmor kako bi svima omogućili sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme. Projektirali su škole koje odgovaraju aktualnim pedagoškim idealima te uredske i proizvodne prostore pogodne za moderno poslovanje. Arhitekti su se usredotočili na potrebe pojedinca i arhitektura se demokratizirala. Arhitekti kao što su Arne Jacobsen, Kay Fisker, Karen i Ebbe Clemmensen, te Svenn Eske Kristensen imali su udjela u svemu – od prvog nacrta do posljednjega klina.

Izložba prikazuje stvarni ambijent u kojem se odvijao život u Danskoj od 1945. do 1975., u razdoblju koje nadahnjuje i danas. Temeljeći se na crtežima, skicama i fotografijama te uz dodatne makete, izložba prikazuje neke od najboljih radova toga razdoblja. Nedostaju neke od najpoznatijih zgrada iz toga doba, ali svrha je izložbe pokazati dansku arhitekturu od 1945. do 1975. kroz reprezentativni izbor radova iz jedinstvene zbirke arhitektonskih crteža koja je pohranjena u Danskoj umjetničkoj knjižnici.

Izložba 'Kako smo živjeli' održava se u Gliptoteci HAZU od 9. listopada do 2. studenog 2014. Prije toga bila je prikazana u Okruglom tornju u Kopenhagenu.