'UPRIZORENJA'

U 'Laubi' izložba slika Lovre Artukovića

13.09.2014 u 10:59

  • +7

U galeriji Lauba otvorena izložba slikara Lovre Artukovića

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Bionic
Reading

Izložba 'Uprizorenja' Lovre Artukovića, koja s tridesetak slika toga istaknutog hrvatskog umjetnika s berlinskom adresom predstavlja njegov umjetnički rad u proteklih sedam godina, otvorena je sinoć u Kući za ljude i umjetnost Lauba

Koncepciju izložbe, uz umjetnika, potpisuje kustosica i teoretičarka umjetnosti Leonida Kovač, a među izloženim slikama je i 15 ulja na platnu velikog formata, koja nikada dosad nisu bila izložena u Hrvatskoj.

Nove Artukovićeve slike, koje namjerno nikada ne dosežu stadij dovršenosti, neprestano stavljaju na kušnju pojmove poput medija i realizma te vjerodostojnost granica koje tradicionalne umjetničke medije razdvajaju od onih novih i konačno razlučuju stvarnost od fikcije, ističe se u najavi izložbe.


To potvrđuje i naslov izložbe 'Uprizorenja', upućujući na scensku izvedbu i materijalnost izvedbenog tijela, ali i na složenost odnosa toga tijela i njegove neprestano metamorfirajuće slike, a slike nas navode da ono što smatramo bliskim i poznatim prepoznamo kao posve začudno i uznemirujuće, da u potrazi za realnim krenemo s onu stranu realizma, dodaje se.

Kao jednu od posebnosti te izložbe, kustosica i voditeljica Laube Morana Matković istaknula je to što se ona održava deset godina nakon njegove izložbe 'Spremište', s jedanaest slika nastalih od 2002. do 2004., koja je bila postavljena u prostoru Laube dok je tamo još bila tkaonica Tekstilnog kombinata Zagreb.

Nerijetko nazivan 'majstorom velikih figurativnih slika' Lovro Artuković (1959. Zagreb) svoj slikarski izraz temelji na figuraciji i intimizmu, razvijajući ga na ikonografiji urbane civilizacije.

Devet godina je radio kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2003. preselio se u Berlin, gdje djeluje kao slobodni umjetnik.
Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, a 2008. mu je u Klovićevim dvorima postavljena retrospektiva 'Najbolje slike' s radovima nastalima između 1984. i 2008.

Dobitnik je Godišnje nagrade Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najbolju izložbu u 2001, njegovu opusu posvećena je knjiga 'Neobarokni subjekt' Krešimira Purgara, kao i dva filma - eksperimentalni 'Krađa' Lukasa Nole i dokumentarni 'L.A. Nedovršeno' Igora Mirkovića.
Izložbom recentnih radova Lovre Artukovića, koja će biti otvorena do 12. listopada, otvara se jesenski izložbeni ciklus Laube.