RE-ACT

Predstavljen regionalni fond za poticanje filmskih koprodukcija

02.09.2014 u 11:28

Bionic
Reading

U sklopu Venecijanskog filmskog sajma predstavljen je RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), fond za poticanje razvoja i sufinanciranja zajedničkih koprodukcija dugometražnih filmova te za filmsku edukaciju i umrežavanje na području Slovenije, Hrvatske i talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Projekt su na konferenciji za medije predstavili njegovi pokretači, ravnatelji filmskih centara iz triju zemalja: Paolo Vidali (Audiovizualni fond talijanske pokrajine Friuli Venezia Giulia), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar), uz predsjednicu pokrajine Friuli Venezia Giulia Deboru Serracchiani, pomoćnicu ministrice kulture Republike Hrvatske Tamaru Perišić te direktoricu Torino Film Laba Savinu Neirotti.

Osnivanje fonda RE-ACT prirodni je nastavak dosadašnje višegodišnje suradnje talijanskih, slovenskih i hrvatskih audiovizualnih profesionalaca na mnogim uspješnim projektima, pojasnio je Paolo Vidali. Osim poticanja suradnje i novih modela sufinanciranja dugometražnih filmova, RE-ACT će imati i specifično orijentirane edukativne programe koji će se realizirati u suradnji s Torino Film Labom, vodećom europskom platformom za razvoj scenarija i projekata.

“Ovo je jedinstvena situacija u Europi, da imamo trilateralni nadnacionalni audiovizualni projekt, ne samo za produkciju nego i edukaciju”, rekao je ravnatelj SFC-a Jožko Rutar, najavivši službeno potpisivanje sporazuma o osnivanju RE-ACT-a na Festivalu slovenskog filma u Portorožu 13. rujna.

'Ima nešto o čemu se govorilo ovih dana po festivalu, da je u Europi puno filmova napravljenih s malo novaca, koji onda svi na neki način ostanu gladni, kao siromašna majka s puno djece. Mi ovdje stoga radimo nešto potpuno protiv struje: umjesto da kastriramo proizvodnju i smanjimo dinamiku – mi ćemo je promijeniti. Vjerujem da na ovom malom teritoriju, na kojem se igra briškula i trešeta, da se tako izrazim, ima potencijala da se ujedini kreativnost, da se kreira zajednička kinopublika i da se ostvare rezultati', poručio je ravnatelj HAVC-a Hribar.

Inicijativa RE-ACT će u praksi zaživjeti tijekom 2015. godine: prvi projekti stručnog usavršavanja i umežavanja odvijat će se kroz program FrameWork u okviru TorinoFilmLaba, od srpnja, a prvi javni pozivi za sufinanciranje koprodukcija bit će raspisani u listopadu.