NAM JUNE PAIK

Izložba 'oca video-arta' u Splitu

01.09.2009 u 10:00

Bionic
Reading

U utorak se u Splitu u Domu mladeži u MKC-u otvara izložba crteža, grafika, skulptura i video materijala jednog od najvećih suvremenih umjetnika Nam June Paika

Izložba u Multimedijalnom kulturnom centru će potrajati do kraja rujna i ona je integralni dio 14. Split Film Festivala koji počinje 12. rujna. Nam June Paik, poznatiji po tituli 'otac video-arta', bit će predstavljen u okviru festivalskog segmenta Novih medija. Paik je najpoznatiji po svojim video instalacijama i skulpturama kojima se najviše referira na fenomen televizije i videa.

Nam June Paik je jedan najvećih suvremenih umjetnika i ključna licnost video umjetnosti. Rođenjem Korejac, nakon studija glazbe i povijesti umjetnosti na sveučilištu u Tokiju odlazi u Europu, gdje počinje eksperimentirati s videom i novim medijima. Njegova karijera doživljava uzlet dolaskom u New York gdje je i napravio najznačajnije instalacije i izložbe, primjerice TV Budhu, TV Garden, Familiy of robots i Megatron.

Postav izložbe u Splitu, na kojoj se osim opsežne foto i video dokumentacije mogu vidjeti i drugi aspekti njegova rada, potpisuju kustosi Marina Majić i Dinko Peračić. To je ujedno i prvo predstavljanje tog velikog umjetnika u Hrvatskoj.
Njegove video skulpture, instalacije, performansi i video radovi tvore jedan od najutjecajnijih i najznačajnijih opusa u mediju. Paik je veoma zaslužan za razvoj video umjetnosti. Kombinirajući radikalne umjetničke postupke sa satiričnim humorom on dekonstruira i demistificira jezik, sadržaje i tehnologiju televizije. Njegova ikonoklastična djela istražuju spoj umjetnosti i popularne kulture.