PALAČA GVOZDANOVIĆ

Humanitarni koncert najmlađeg dobitnika Porina

25.10.2012 u 10:50

Bionic
Reading

U utorak, 30. listopada u 20 sati, u palači Gvozdanović, na drugom koncertu ovogodišnjeg Glazbenog salona Gvozdanović, nastupa Filip Merčep. Koncert ima donatorski karakter, a cilj je prikupljanje sredstava za cjelovitu obnovu palače Gvozdanović i Zbirke Anke Gvozdanović

Mladi udaraljkaš Filip Merčep široj je javnosti poznat kao najmlađi dobitnik Porina u povijesti te nagrade. Nosačem zvuka 'Tri mušketira, jedna dama i gospodin' osvojio je ovu najugledniju hrvatsku diskografsku nagradu u kategoriji najbolje izvedbe klasične glazbe.

Uz Moniku Leskovar, Filip Merčep je za sada i jedini hrvatski glazbenik koji je svirao u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika Europe.

Nakon 12 godina, Hrvatska je opet imala finalista tog velikog natjecanja. U finalu je svirao ispred vijećnice u Beču pred 45.000 slušatelja uz Simfonijski orkestar ORF Radio-televizije Beč, pod ravnanjem dirigenta Corneliusa Meistera.

Na koncertu u palači Gvozdanović predstavit će se iznimno zanimljivim programom: Emmanuel Séjourné 'Romantica iz Suite za marimbu i udaraljke i 'Preludij br. 1', Ivana Bilić s 'Wild Rose', Joseph Schwantner i 'Velocities' te Nebojša Jovan Živković s djelom 'Ilijaš'.

Emmanuel Séjourné francuski je skladatelj i udaraljkaš koji se specijalizirao za vibrafon i marimbu. Aktivno djeluje i kao skladatelj i kao izvođač. Romantica je središnji stavak njegove Suite za marimbu i udaraljke, delikatna i eterična i u svojoj trodijelnoj formi kombinira dva svijeta: lirski i osjećajni, s ritmičnim, pulsirajućim i energičnim.

Ivana Bilić svestrana je hrvatska udaraljkašica i međunarodno priznati virtuoz na marimbi, dobitnica mnogih uglednih nagrada. Skladba 'Wild Rose' inspirirana je različitim glazbenim žanrovima, uključujući rock 'n' roll, džez, filmsku i tradicijsku glazbu.

Američki skladatelj Joseph Schwantner za svoj je rad 1979. nagrađen Pulitzerovom nagradom za glazbeno stvaralaštvo. Jedan je od najuglednijih američkih skladatelja svoje generacije. 'Velocities' je jedino djelo iz njegova opusa skladano za marimbu solo, i vrlo je izazovno za izvođača. Skladba je oblikovana u jednom stavku, brzog tempa, a karakteriziraju je nagle izmjene metra te promjene različitih tekstura.

Nebojša Jovan Živković jedan je od vodećih europskih solista na marimbi i drugim udaraljkama. Osim izvođačkim, bavi se i skladateljskim radom. U skladbi Ilijaš, koja nosi naziv po općini nedaleko Sarajeva, jasno su čujni utjecaji tradicijske glazbe balkanskih prostora, kao i istočnjački miješani ritmovi te glazbene ljestvice.

Glazbeni salon Gvozdanović 2012. organiziran je uz potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i uz podršku HDS-ZAMP-a.

Koncerti imaju donatorski karakter čiji je cilj prikupljanje sredstva za cjelovitu obnovu palače Gvozdanović i Zbirke Anke Gvozdanović, kako bi ova palača ponovno postala 'kreposni i umjetnički kružok koji širi vedro raspoloženje'.