NAGRADNJAČA

'Requiem aeternam' u Lisinskom

23.10.2012 u 10:30

Bionic
Reading

U sezoni u kojoj će između mnoštva vrhunskih izvedbi, velikih dirigenata i sjajnih solista biti doista teško izabrati, Bijeli ciklus Zagrebačke filharmonije pruža uzvišene glazbene doživljaje uoči najvećih katoličkih blagdana, u izvedbama nekih od najvećih djela povijesti glazbe. Taj veličanstveni niz započinje u petak, 26. listopada na koncertu povodom blagdana Svih Svetih. A mi smo za svoje čitatelje pripremili 2x2 ulaznice!

Na koncertu pod nazivom 'Requiem aeternam' uz Zagrebačku filharmoniju nastupaju Akademski zbor Ivan Goran Kovačić (zborovođa Luka Vukšić) pod iskusnom rukom prvog gosta dirigenta Zagrebačke filharmonije u sezoni 2012./2013. Leopolda Hagera i uz nisku istaknutih mladih solista: sopranistice Evelin Novak, altistice Martine Gojčete-Silić, tenora Tomislava Mužeka i basa Ante Jerkunice.

Maestro Leopold Hager već je u najranijoj mladosti pokazivao osobitu glazbenu nadarenost te je sa samo 14 godina primljen na salzburški Mozarteum, gdje je studirao orgulje, glasovir, čembalo, dirigiranje i kompoziciju. Kao iskusan i tražen dirigent, maestro Hager redovitio dirigira u najuglednijim opernim kućama poput Bavarske državne opere, drezdenske Semperoper, a dirigirao je i u Metropolitan operi. U svom profesionalnom djelovanju, ravnao je vrhunskim orkestrima: Bečka, Minhenska, Češka filharmonija, Nacionalni orkestar iz Washingtona samo su neki od njih. Na koncertu 'Requiem aeternam' preuzet će dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije. Ravnanje orkestrom pri izvedbi Mozartovih djela njegova su specijalnost: nosači zvuka ranih Mozartovih opera u čijem je snimanju sudjelovao Hager zajedno sa svjetski uglednim solistima 80-tih godina prošloga stoljeća i danas se smatraju vrhunskim dostignućima.

Ovaj cijenjeni maestro prijatelj je i prvi gost dirigent Zagrebačke filharmonije te će u narednim sezonama, a počevši od ovog koncerta, održati čak nekoliko koncerata u Zagrebu.

Na koncertu će biti izvedena Mozartova djela koja svojom dubinom, uzvišenošću duhovnošću, izuzetnom dirljivošću, čak i potresnošću prodiru u najdublje dijelove ljudske duše. Upravo je tako Einstein opisao Mozartovu Simfoniju br. 40 u g-molu s kojom će koncert započeti, a završit će Mozartovim Requiem za sole, zbor i orkestar. Mnogi će se sjetiti prizora umirućeg skladatelja nad rukopisom ovog djela iz filma Amadeus Miloša Formana. Istina jest da se skladatelj usred skladanja svog Rekvijema razbolio i umro, a djelo je dovršio njegov učenik Franz Süssmayr. No, Mozartov rekvijem postao je i do danas ostao remek-djelo glazbenog stvaralaštva koji pogađa srce i prodire do njega te će svakako pristajati posebnoj uzvišenosti, svečanosti i dostojanstvenosti blagdana Svih Svetih.

Podijelite uzvišene doživljaje najvećih blagdana - Samo u Bijelom ciklusu Zagrebačke filharmonije!

Po dvije ulaznice su osvojili:

Mladen Markobašić
Ljerka Golubić Bregant

Ulaznice se podižu na PRESS pultu u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18:30 do 19:20h, uz predočenje osobne iskaznice.