25. - 28. travnja

Predstavljen novi festival - Zagrebačko glazbeno proljeće

21.03.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i Zagrebačka filharmonija donose novi festival, Zagrebačko glazbeno proljeće koje će se u ovogodišnjem izdanju pod nazivom 'Orgulje – kraljica instrumenata', održati od 25. do 28. travnja u Lisinskom i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Orgulje, kao jedan od zaštitnih znakova Lisinskog, na festivalu će se predstaviti kroz razne sviračke, tehničke i stilske pristupe, a ta 'kraljica instrumenata' bit će predstavljena interaktivno, demonstracijski, zabavno i obrazovno, najavljeno je u danas na konferenciji za novinare.

Ravnateljica Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, Nina Čalopek, rekla je kako je taj novi festival, zajednička, prva, ali ne i jedina realizacija između Zagrebačke filharmonije i Lisinskog, nastala u ekspresnom roku.

'Tom se umjetničkom manifestacijom želi pokazati kako postoji sasvim prirodna veza dviju ustanova, ne samo u sustanarstvu, nego i u potrebi da se kreativno zajedno izrazimo i publici damo ono najbolje što možemo, a to je glazba i glazbena umjetnost', istaknula je.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak rekao je da ovo sigurno nije i zadnja suradnja dviju ustanova, već se rade i pripreme za sljedeće izdanje.

'Sam naziv festivala spaja lijepe stvari, Zagreb, glazbu i proljeće. Njime pokrećemo novu eru, vjeruem da će se zagrebački glazbeni život preliti iz Zagreba na cijelu domovinu', dodao je.

Po riječima umjetničkog voditelja festivala Dawida Runtza, ovaj festival nastavlja duh uspješnog Festivala Dora Pejačević, a pokrenut je u nastojanju da ispune očekivanja i utaže žeđ za kulturom građana Zagreba za takvim priredbama.

  • +12
Predstavljen novi festival - Zagrebačko glazbeno proljeće Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

28. travnja koncert vodećeg svjetskog orguljaša Vincenta Duboisa

U četiri festivalska dana održat će se radionica i koncert za djecu koju će voditi Ursa Ljuban, dok će Tomislav Heferer iz Umjetničke radionice Heferer interaktivno predstaviti amblematske orgulje Dvorane Lisinski.

Studenti orgulja svirat će na različitim orguljama Muzičke akademije, koncerte će održati Barokni orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu te Zagrebački solisti, koji će nastupiti uz Juliana Steckela na violončelu i Krešimira Klarića na orguljama.

Na završnom koncertu u Lisinskom 28. travnja nastupit će jedan od najistaknutijih svjetskih koncertnih orguljaša - Vincent Dubois uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem Dawida Runtza.

Održat će se i orguljaški maraton te posebno događanje, kinoprojekcija nijemoga filma' Nosferatu' koju će improvizacijama na orguljama pratiti nagrađivani francuski orguljaš Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.

Umjetnički savjetnik festivala Pavao Mašić rekao je kako će se na maratonu izvoditi 'glazba prošlosti i budućnosti', a pohvalno je što su se mnogi orguljaši odlučili se za izvođenje hrvatskih skladatelja.

Umjetnička savjetnica Ljerka Očić izrazila je zadovoljstvo što su uključeni i studenti Muzičke akademije, a već prvi dan festivala na Akademiji će se predstaviti orgulje graditeljske tvrtke Rieger.