PERFORACIJE

U Noći performansa Labrović na kvadrat

23.10.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Jedna od uzdanica festivala Perforacije, ali i programski izum koji je naišao na odobravanje i publike i kritike, bez sumnje je Noć performansa. Kad već postoje Noć muzeja i Noć kazališta, ova je forma ujedno i način da se i umjetnost performansa prestane doživljavati marginalnom zabavom marginalnih umjetnika. Nažalost, u Hrvatskoj se na performans još uvijek tako gleda

Prošla izdanja festivala koji u podnaslovu ima 'Tjedan izvedbenih umjetnosti', dok ime duguje upravo performansu kao žanru, predstavila su Noći performansa kao svojevrsni kolaž, bez čvršće spone među umjetnicima i njihovim radovima.

Ovogodišnja će Noć biti drukčija jer je Zvonimir Dobrović kao programski direktor festivala pozvao Jakova Labrovića iz splitske izvedbene skupine Room 100 da sam kurira cijelu večer. Nakon određenog vremena razmišljanja, odlučio je igrati nepotistički na sigurno i na suradnju pozvao – Labrovića.

U Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika 25. listopada će u večernjim satima nastupiti dvojica Labrovića, pa treća Noć performansa ima i jednostavan naslov 'Labrović (na kvadrat)'.

Jakov će izvesti dijelove predstave 'C8H11NO2' koju je publika Perforacija već mogla vidjeti, dok će njegov prezimenjak Siniša, umjetnik čiji su performansi već poznati i široj javnosti, izvesti potpuno novi rad, koji upravo zato ne želi opisivati. Poznatiji od Labrovića otkrio je tek da je riječ o performansu iz serije koja se bavi temom rada i da je jedan od njegovih bitnih aspekata vrijeme rada ili trajanje.

Jakov Labrović akademski je kipar i umjetnički voditelj skupine Room 100, čije predstave na neobičan način kombiniraju akrobatiku, novocirkuske vještine i lokalne, uglavnom traumatične, teme. Režirao je, i zajedno s Antonijom Kuzmanić izvodi komad 'C8H11NO2' kojim su osvojili nagradu Mladi cirkuski talenti Europe za 2010. godinu i pozive na brojne europske festivale. U suradnji s inozemnim partnerima nastaje i njihova nova predstava 'Seed', segment koje će pokazati u sklopu Perforacija 27. listopada u Teatru &TD.

Sinišu Labrovića vjerojatno i ne treba previše predstavljati jer je sinjski kroatist s umjetničkim nagnućem već dovoljno pažnje na sebe skrenuo projektima u kojima je ovce postavio u situaciju talent šoua, guslao članke iz ženskih magazina, urinirao, bičevao se, publici prao noge... Jedan je od najzanimljivijih domaćih umjetnika koji na zbilju reagira onako kao ona i zaslužuje, a na Perforacijama i na Noći performansa sudjeluje treći put.

'Vodni rat' na Ombli

Nakon otvaranja Perforacija premijerom predstave serije 'Ima li života na sceni: Vježbe iz oblikovanja Zemlje' u Rijeci 24. listopada, festival se seli u Zagreb, ali se zatvara u Dubrovniku site-specific izvedbom 'Vodnog rata' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo. Kako je inspiracija za tu predstavu predviđanje da u budućnosti neće nafta, nego voda biti resurs zbog kojeg izbijaju i globalni sukobi, za mjesto izvedbe je nimalo slučajno izabran izvor rijeke Omble. Time Perforacije, ove godine posvećene ekološkim temama, daju svoj komentar na kontroverzne planove izgradnje hidroelektrane na rijeci koja je izvor pitke vode za Dubrovnik i okolicu.