IZLOŽBA U MUO-U

Gradovi predstavljeni kroz portrete s groblja

03.09.2012 u 14:09

Bionic
Reading

U sklopu prikazivanja selekcije fotografskih izložbi s festivala Rovinj Photodays, što će se održati u Muzeju za umjetnost i obrt od 4. do 30. rujna, bit će predstavljena samostalna izložba dobitnika ovogodišnje nagrade za najbolji umjetnički koncept, pulskog galerista, poznatog fotografa i umjetnika Hassana Abdelghanija

Nagrada se prema ocjeni međunarodnog žirija dodjeljuje svake godine u sklopu festivala, a Abdelghani ju je osvojio ciklusom fotografija 'Sa distance', kojim je zabilježio davno pokojna lica Pule i Judenburga na gradskim grobljima.

Autorov rad, nastao protekle godine analognom tehnikom, bavi se istraživanjem i boljim upoznavanjem Pule i Judenburga, a gradu živih približio se posjećujući njegov grad mrtvih.

Zabilježeni portreti, izmiješani u svojim podudarnim sudbinama i smrtima, oživjeli su u univerzalnom životu poslije života po palimpsestima i keramičkim portretnim ovalima koje je odlučio fotografirati kao da ih nanovo portretira.

'Fotografirane fotografije, portreti portreta učinili su ga odlučnim u nakani da još jednom zaustavi trenutak nakon trenutka. Život nakon života. Da ovjekovječi smrt koja živi. Oksimoron: živu smrt.

Mada je znao da je njegova distanca svojevrstan luksuz i sigurnosni pojas - hladna zaštitna aura koja će ga kao putnika namjernika prošetati neokrnjenog gradskim vizurama - pogled žudnje činio je da svaki pritisak na otponcu aparata prelazi tu hladnu granicu i uspostavlja poglavlja neposredne bliskosti i prepoznavanja', napisala je Paola Orlić u predgovoru izložbi.

Nastavljajući višegodišnju suradnju s fotografskim festivalom Rovinj Photodays, Muzej za umjetnost i obrt će tijekom rujna prikazati selekciju fotografskih izložbi koje obuhvaćaju radove hrvatskih autora s područja suvremenog fotografskog stvaralaštva.

Dosadašnji tradicionalni program predstavljanja godišnjih finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays ove godine je proširen, a selekcijom su obuhvaćene ukupno tri izložbe.

Uz postav koji ulazi u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt, sačinjen od fotografija ovogodišnjih laureata festivala, i samostalno predstavljanje nagrađenog umjetničkog koncepta Hassana Abdelghanija, posjetitelji će istodobno imati priliku pogledati atraktivni postav 'Prodaja snova - suvremena hrvatska modna fotografija', koji okuplja najbolje hrvatske modne fotografe i neke od njihovih najuspješnijih radova nastalih u proteklih deset godina.