LIVE STREAM

Od 19 h pratite predavanja Michaela Hardta i Renate Salecl

17.05.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Najveća zvijezda današnjeg programa 5. Subversive Festivala bez sumnje je američki teoretičar i aktivist Michael Hardt, koji je zajedno s Antonijem Negrijem autor kultne alterglobalističke knjige 'Imperij'. Prije Hardta, u Kinu Europa predavanje na temu 'Strast za neznanjem' održat će slovenska sociologinja Renata Salecl

Za sve one koji ne mogu doći do zagrebačkog Kina Europa ili su se pak kasno sjetili potražiti ulaznicu za često do zadnjeg mjesta ispunjena predavanja, tportal nudi mogućnost praćenja Subversive Festivala putem live streama.

Danas će se moći pratiti predavanje slovenske sociologinje Renate Salecl, koja će u 'Strasti za neznanjem' pokušati odgovoriti na sljedeće pitanje: zašto se pravimo da ne primjećujemo ekonomsku nejednakost, ekološke katastrofe i kvalitetu osobnih života? Ovo će se predavanje baviti prirodom tih strasti u vremenima kada smo suočeni s ozbiljnim ekonomskim krizama, ekološkim katastrofama, ali i promjenama u načinu odgoja ljudi, njihovih sazrijevanja kao društvenih bića te načinom na koji internaliziraju ili ne internaliziraju društvene prohibicije.

Salecl u Kinu Europa nastupa u 19 sati, dok je u dva sata kasnije tu Michael Hardt, suautor kultnog 'Imperija'. Njegovo predavanje 'Što nam je činiti u krizi?' prvenstveno će se baviti četirima osnovnim subjektivitetima koje kriza proizvodi – zaduženima, medijatiziranima, sekuritiziranima i reprezentiranima. Osim toga, analizirat ću ciklus borbi započetih 2011. utaborivanjima i okupacijama, da bismo razumjeli kako im je pošlo za rukom obrnuti te subjektivitete i umjesto toga stvoriti moćne subjekte.