U LOUVREU

Izložena posljednja Da Vincijeva slika

29.03.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Nakon sporne restauracije rad renesansnog majstora Leonarda da Vincija 'Djevica s djetetom i Svetom Anom' predstavljen je javnosti u pariškom Louvreu

U sklopu restauracije, koja je trajala 18 mjeseci, Da Vincijevoj slici dodane su jake boje i dovršeni su neki izostavljeni detalji. Restauracija je podigla prašinu i dovedena je u pitanje nakon što su dvojica stručnjaka dala ostavke na svoje pozicije u savjetodavnom odboru Louvrea, nezadovoljni prevelikim intervencijama u djelo, zbog čega smatraju da je učinjena šteta Da Vincijevu stilu.

Slika 'Djevice s djetetom i Svetom Anom', na kojoj je Da Vinci radio 20 godina, sve do svoje smrti 1519. godine, izložena je zajedno sa 130 pripremnih umjetnikovih skica i studija njegovih učenika.

Kustos Vincent Delieuvin rekao je da je istraživanje tih crteža poput 'policijske istrage' kojom se prati zamisao slike i njen razvoj, piše Startribune.com.

'Izložba je poput znanstvene radionice', kazao je dodavši da je 'umjetnost Leonarda da Vincija bila utemeljena na poznavanju teorije prirode i njena funkcioniranja'.

Matematičke skice pokazuju da je nekoliko godina Da Vinci marljivo proučavao odbijanje svjetlosti od tamnih predmeta, što omogućava uvid u tehniku po kojoj je bio poznat.