PLES EKSTREMNE DESNICE

UNESCO uklonio bečke balove s liste nematerijalne baštine

20.01.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Austrijsko povjerenstvo UNESCO-a odlučilo je izbrisati sve tradicionalne bečke balove s liste nematerijalne kulturne baštine Austrije zbog toga što jedan od njih okuplja ekstremne desničarske grupe iz raznih dijelova Europe

Potez je uslijedio nakon upozorenja antifašističkih grupa koje redovito za održavanja bala (Der Wiener Korporations-Ball) održavaju prosvjede. Tvrde da već tradicionalno okuplja neonaciste i radikalne desničare iz raznih krajeva Europe. Prosvjedi antifašista očekuju se i  27. siječnja, za kada je zakazan WKR.

Iz austrijskog povjerenstva UNESCO-a izrazili su žaljenje jer su pri sastavljanju liste od 17 tradicionalnih balova previdjeli sporni WKR.

'Odmah smo odlučili povući cjelokupnu listu tradicionalnih bečkih balova. Da bi bili na listi, moraju biti u skladu s vrijednostima i principima UNESCO-a, gdje su prioriteti tolerancija i poštovanje drugih kultura, kao i obrana različitosti', rekla je predsjednica austrijskog povjerenstva UNESCO-a Ewa Nowotny. Također je istakla i da, ukoliko organizatori balova provjere liste sudionika te uklone sumnje u povezanost s desničarskim grupama, postoji šansa da će u budućnosti biti vraćeni na listu.