IZ ORMARA NA IZLOŽBU

Princeza Diana i Nelson Mandela kao gay ikone

28.03.2009 u 18:33

Bionic
Reading

Preminula princeza Diana i bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela neke su od poznatih osoba čiji će portreti biti izloženi na izložbi pod nazivom Gay ikone, koja se otvara u srpnju u londonskoj galeriji National Portrait

Dok naslov izložbe asocira na pjevačice poput Barbre Streisand i Kylie Minogue, poznate po statusu svjetskih gay ikoni, londonska izložba bit će posve drugačijeg karaktera. Njen je cilj upravo srušiti klišej o miljenicima homoseksualnih osoba, koji se izabiru uglavnom na temelju svoje ljepote, stila ili zabavljačkih sposobnosti.

Žiri u sastavu deset homoseksualno orijentiranih osoba, među kojima su pjevač Elton John, glumac Ian McKellen i bivša tenisačica Billie Jean King, dobio je zadatak da svaki njegov član odabere po šest osoba koje su ga nadahnule i pomogle mu u izražavanju vlastite seksualne orijentacije.

Namjera izložbe je na jednom mjestu okupiti fotografije i biografije njima značajnih ličnosti koje su živjele tijekom posljednjeg stoljeća, prenosi Independent.

Pjevač Elton John odabrao je tekstopisca Bernija Taupina i preminulog čelista Mstislava Rostropoviča koji se borio za slobodu i demokraciju u Rusiji i šire. Billie Jean King je kao osobu koja joj je pomogla u izražavanju vlastitog seksualnog identiteta i suočavanju s okolinom izdvojila Nelsona Mandelu, dok je princeza Diana utjecala na život Waheeda Allija, zastupnika u engleskom parlamentu. U prestižnoj londonskoj galeriji bit će izložene i fotografije pop grupe Village People, aktivista Harveyja Milka i pisca Quentina Crispa. Imena ostalih ikona, kao i brojna iznenađenja, bit će otkrivena 2. srpnja na otvorenju izložbe.

Organizatori se nadaju da će izložba Gay ikone u galeriju privući i heteroseksualne posjetitelje i poslužiti kao nadahnuće homoseksualnim osobama koje još nisu 'izašle iz ormara'.