IZLOŽBA U MMSU-U

Slikari prve polovice 20. stoljeća u Rijeci

23.09.2011 u 11:30

Bionic
Reading

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) otvorena je izložba 'Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja' ostvarena u suradnji s Modernom galerijom iz Zagreba

Izložbu je otvorila ravnateljica zagrebačke Moderne galerije Biserka Rauter Plančić, a okupljene je pozdravila ravnateljica MMSU Jerica Ziherl.

'Münchenski krug, Grupa trojice, Zemlja' donosi reprezentativne radove umjetnika koji imaju antologijsko značenje u hrvatskoj povijesti umjetnosti.

Muenchensku skupinu predstavljaju djela Josipa Račića, Oskara Hermana, Vladimira Becića i Miroslava Kraljevića.
Četvorica hrvatskih slikara, u prvom desetljeću 20. stoljeća školovali su se na prestižnoj Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu gdje su osvojili temeljna znanja o slikarskom metieru i razvili svoje specifične likovne izraze. S Münchenskim krugom započela je tradicija hrvatske moderne umjetnosti. Slikarstvo Račića, Hermana, Becića i Kraljevića je realistično, izrazito naglašena kolorita.

U fundusu riječkog muzeja od njih je najzastupljeniji Kraljević i to s crtežima iz pariškog razdoblja. Zagrebačka galerija upotpunila je pregled likovnog djelovanja ove skupine s dvjema znamenitim slikama. Kraljevićevim 'Autoportretom s psom' i Becićevom 'Majka i dijete i portretima Oskara Hermana. Tu su i slike Naste Rojc, za koju je kustosica izložbe Vilma Bartolić, tijekom svečanog otvorenja istaknula da formalno nije pripadala skupini jer nije imala mogućnosti školovanja na toj akademiji ali se družila s četvoricom slikara. Njezina je uloga u razvoju hrvatske moderne umjetnosti neprijeporna iako je nedovoljno vrednovana, istaknula je Bartolić.

U Grupi trojice 30-tih godina prošlog stoljeća djelovali su Ljubo Babić, Vladimir Becić i Jerolim Miše s realističnim slikarstvom i naglašena kolorita. U istom razdoblju djelovala je i lijevo orijentirana skupina Zemlja, više motivirana političkim i socijalnim prilikama naroda, kazala je Bartolić. Grupa zemlja predstavljena je na riječkoj izložbi s nekoliko značajnih slika Krste Hegedušića te radovima Lea Juneka, Marijana Detonija i drugih.

Vrijedan dio ove izložbe čini i dio Taktilne galerije Moderne galerije iz Zagreba autorice Nataše Jovičić. Namijenjena je slijepim i slabovidnim osobama kojima se s pomoću zvučnog zapisa i taktilnih dijagrama približuju elementi umjetničkog djela. U Rijeci je na taj način predstavljena Račićeva 'Majka i dijete'.

Izložba ostaje otvorena do 3. studenoga.