JASEN MESIĆ ODUŠEVLJEN

Muzej makedonske borbe inspiracija za Hrvatski povijesni muzej

13.09.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Makedonski mediji javljaju kako je hrvatski ministar kulture Jasen Mesić ostao toliko impresioniran koncepcijom i postavkom Muzeja makedonske borbe za državnost i samostalnost, nedavno otvorenoga u Skoplju, da je zatražio pomoć makedonskih kolega u pripremi postavke Hrvatskog povijesnog muzeja, koji se seli u bivšu zgradu Tvornice duhana Zagreb

Iz Ministarstva kulture potvrdili su kako je Mesić pozvao makedonske stručnjake da surađuju s hrvatskima u pripremi postava za muzej, koji će biti smješten u palači u Jagićevoj ulici nakon njezina kompletnog renoviranja.

Mesić je prošlog tjedna u skopskom Etnografskom muzeju otvorio izložbu 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na popisu UNESCO-a', i tom prilikom preporučio Makedoncima da kao kulturni brend zaštite tradicionalno kolo Teškoto', javlja Nova Makedonija.

Potom je u pratnji makedonske ministrice Elizabete Kančevske-Milevske predvodio prvu inozemnu delegaciju koja je posjetila novi muzej, čije puno ime glasi 'Muzej makedonske državnosti i samostalnosti, muzej VMRO-a i muzej žrtava komunističkog režima'.

Muzej se, inače, diči fondom od oko 900 eksponata, oko stotinu slika povijesnih događaja u velikom formatu, a sadrži i više od stotinu voštanih figura povijesnih ličnosti, odjevenih u autentičnu odjeću. Gradnja i opremanje muzeja, prema informacijama iz makedonskih medija, stajali su 13,5 milijuna eura.

Dosta kontroverze u Makedoniji izazvala je činjenica da je u muzeju predstavljen period od hajdučkog otpora protiv osmanlijske vlasti (kraj 17. stoljeća) do polovice prošlog stoljeća, pa je iz makedonske borbe za samostalnost izostavljen NOB, odnosno partizanski pokret.

Polaganje Deklaracije o neovisnosti u aulu Muzeja makedonske borbe