EKOMUZEJ U LEPOGLAVI

Predstavljanje prvog hrvatskog muzeja čipke

17.03.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Projekt 'Ekomuzej čipke i čipkarstva' posvećen valorizaciji hrvatske i europske čipkarske baštine bit će predstvaljen 17. ožujka u 12 sati u Europskom domu Zagreb

'Ekomuzej čipke i čipkarstva' prvi je muzej čipke u Hrvatskoj koji na suvremen način predstavlja prvenstveno čipkarstvo lepoglavskog kraja, ali i hrvatska te europska središta čipke.

Autori projektne ideje i koncepta stalnog postava 'Ekomuzeja čipke i čipkarstva' u Lepoglavi su tvrtka Muze iz Zagreba i dr. Tihana Petrović Leš, etnologinja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studio Cuculić iz Zagreba zadužen je za vizualni identitet ekomuzeja, dok je Studio Revolucija iz Zagreba autor multimedijalnog koncepta i web stranice.

'Ekomuzej čipke i čipkarstva' u Lepoglavi na zanimljiv i pristupačan način valorizira ukupnost bogate kulturne baštine lepoglavskoga kraja i njegovu tradiciju. Svojim postavom, kao i programima unutar i izvan ekomuzeja, interpretira Lepoglavu kao posebno odredište vezano uz čipku i čipkarstvo.

Poticanje i njegovanje interkulturne međunarodne razmjene i suradnje misija je ekomuzeja potaknuta svijesti da su čipka i čipkarstvo jedinstven europski fenomen.

Sastavnice budućeg ekomuzeja 'unutar zidova' uključuju stalnu izložbu, galeriju za povremene izložbe, dječji muzej čipke, radionicu za restauraciju čipke i tekstila, modni studio, multifunkcionalnu dvoranu, dokumentacijski centar, čuvaonicu građe, knjižaru/suvenirnicu te muzejsku slastičarnu i čokoladni bar. 'Izvan zidova' ekomuzej uključuje međunarodni festival čipke, čipkarski vrt, čipkarske rute, kao i virtualni muzej čipke.