DOVRŠENA RESTAURACIJA

Raspelo iz 16. stoljeća vraća se u Novigrad

16.05.2011 u 15:53

Bionic
Reading

Renesansno drveno polikromirano raspelo iz Crkve Blažene Djevice Marije od Karmela u Novigradu restaurirano je i konzervirano u radionici 'Giovanna Menegazzi e Roberto Bergamaschi S.N.C.' u Veneciji te se nakon 12 mjeseci, koliko su trajali konzervatorsko-restauratorski radovi, vraća u Novigrad

Obnovljeno raspelo Krista, koje datira iz 16. stoljeća, sutra će biti svečano postavljeno u novigradsku župnu crkvu Sv. Pelagija.

'Tijekom obnove raspelo je prošlo fazu čišćenja i uklanjana kasnijih slojeva boje te dezinfekciju mikroorganizama pomoću komore u kojoj je drveni kip proveo šest tjedana bez kisika. Raspelo je nakon toga sanirano u dijelovima lica, ramena, stopala i križa pomoću metalnih i drvenih vijaka. Originalni dijelovi polikromije su retuširani i premazani akvarelnim bojama, a ukupna vrijednost restauratorskih radova iznosi 15.900 eura', rekla je Roberta Dubac iz županijskog Upravnog odjela za kulturu.

Kako je napomenula, zahvaljujući dugogodišnjoj potpori regije Veneto u očuvanju i obnovi kulturne baštine venecijanskog porijekla na području Istre i Dalmacije još jedan projekt je uspješno realiziran, a već u lipnju slijedi novi - obnova četiri drvena kipa svetaca iz plominske crkve Sv. Juraja.