Kulturmiks POLEMIKA OKO JERGOVIĆA

Visković pozvao Lovrenovića da se vrati u HDP

Predsjednik Hrvatskog društva pisaca (HDP) Velimir Visković pozvao je sarajevskog književnika Ivana Lovrenovića da se vrati u HDP iz kojega je istupio nakon njegove izjave o Miljenku Jergoviću.

U izjavi zatreći Dnevnik HTV-a Visković je rekao da o Jergoviću nije govorio kao predsjednik HDP te da mu je žao što je Lovrenović istupio iz Društva.

Lovrenović je u pismenoj ostavci ustvrdio da je ona uslijedila zbog izostanka reakcije na Viskovićev intervju u Vijencu kad je rekao da je 'nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji'. 'Ne pamtim kad sam pročitao kraću, a opakiju tvrdnju jednoga književnoga i javnog uglednika', napisao je Lovrenović.

Visković je ustvrdio da je Jergovićeva izjava bila prilagođena 'govoru beogradske čaršije' kojom je želio otvoriti put za plasman svojih knjiga.

Miljenko Jergović izjavio je kako nije član HDP-a i za HTV nije htio komentirati Viskovićeve izjave. Rekao je da prilog smatra 'nastavkom hajke' na njega.

Tvrdnje o Jergoviću, Visković je izrekao nakon intervjua u beogradskom tjedniku Vreme u kojem je Jergović za vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića izjavio da je 'trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više