Kulturmiks MUZE KROZ POVIJEST

Kate Moss u društvu Mona Lise

  • Autor: S.F.
  • 19.2.2009 14:28:40
  • 19.2.2009 13:10:00

Zlatna skulptura manekenke Kate Moss, umjetnika Marca Quinna, bit će izložena u njujorškom muzeju Metropolitan u sklopu izložbe koja istražuje povezanost manekenki i umjetničkih muza

Osim onoga inspiriranog likom Kate Moss izložba donosi i djela nadahnuta supermodelom Naomi Campbell i najpoznatijom mršavicom Twiggy te brojnim drugim ovjekovječenim ljepoticama. Moderne muze naći će se rame uz rame sa svojim prethodnicama koje su u različito vrijeme inspirirale umjetnike, od Degasove plesačice do ženskih likova sa svitaka iz dinastije Ming, prenosi Guardian.

Kustos muzeja Harold Koda izjavio je da će izložba 'ikonama ljepote pokazati evoluciju ženskog ideala proteklih godina', a  moderne ljepotice bit će uspoređene s, primjerice, Da Vincijevom Mona Lisom.

Sponzor izložbe Marc Jacobs manekenku Kate Moss nazvao je apsolutnom 'muzom generacije koja definira ovo vrijeme i osjećaj  i koja je postala dio povijesti'. Osim zlatne skulpture umjetnika Marca Quinna, Kate je inspirirala i slikara Luciana Freuda koji je naslikao njen akt.

Njujorška izložba posvećena ljepoticama koje su obilježile povijest umjetnosti otvara se 6. svibnja ove godine.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još