NAGRADNJAČA

Dobitnici knjiga Johna Maxwella Coetzeea

03.12.2010 u 12:14

Bionic
Reading

Izdavačka kuća V.B.Z. i tportal.hr poklanjaju svojim čitateljima knjige Johna Maxwella Coetzeea 'Dječaštvo', 'Mladost' i 'Summertime'

Pomalo neobičan, hipersenzibilni protagonist 'Dječaštva' odrasta u sjevernom predgrađu Cape Towna, mučen svakodnevnom krivnjom i strahovima. Uz oca kojeg ne poštuje i majku koju istovremeno obožava i prezire, vodi dvostruki život: onaj briljantnog i savršeno odgojenog učenika u školi i bahatog kraljevića u kući, vječito u strahu od gubitka majčine ljubavi. Prvi susreti s književnošću, buđenje seksualnih nagona i sve veća svijest o aparthejdu u njemu bude zbunjujuća pitanja – osjećaj pripadnosti uspijeva pronaći samo u ljubavi prema dubokom veldu, paslici neomeđene i slobodne Afrike.

Protagonist 'Mladosti', drugog dijela intrigantnih Coetzeeovih autofikcijskih 'Prizora iz provincijalnog života', već dugo vremena smišlja bijeg – od ubojite ljubavi pretjerano brižne majke, od oca čiji ga neuspjesi progone te onoga što smatra neizbježnim: revolucije u njegovoj domovini, Južnoj Africi. No, nakon što pristigne u London šezdesetih godina, ne uspijeva otkriti ono za čime žudi svim svojim bićem – ni poeziju ni romansu, te otpočinje borbu da život iskusi u punoj žestini i kao takvog ga preobrazi u umjetnost. Napisana nježno i okrutnom jasnoćom, 'Mladost' je sjajan portret svijesti koja se, izdvojena i nasukana, okreće sebi, svijesti mladog čovjeka koji mučno otkriva vlastiti životni put.

'Summertime' je inventivna i nadahnuta fikcija koja J. M. Coetzeeu dopušta da vlastiti život sagleda kritičkim i bespoštednim pogledom, otkrije bolne moralne dvojbe i pokuša shvatiti što to znači skrbiti za drugo ljudsko biće. Prodoran, elegantan i često iznenađujuće zabavan roman, Summertime je priča koja plijeni pažnju, priča koju je napisao jedan od najcjenjenijih pisaca današnjice.

Knjigu 'Dječaštvo' osvojila je Elizabeta Račić

Knjigu 'Mladost' osvojila je Jasna Galović

Knjigu 'Summertime' osvojila je Sunčica Lovković

Nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.