U 77. GODINI

Preminuo književnik John Updike

10.02.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Američki romanopisac, esejist i pjesnik John Updike preminuo je od raka pluća

Romanopisac, autor kratkih priča, pjesnik, esejist i kritičar, Updike je smatran jednom od najvažnijih osoba poratne američke književnosti.

Dobitnik Pulitzerove nagrade za beletristiku, Updike je u svojoj bogatoj karijeri napisao više od pedeset knjiga – romana, kratkih priča, pjesama, te memoare 'Samosvijest'. Njegova možda najpoznatija knjiga je roman 'Vještice iz Eastwicka', a prošle godine dobio je nastavak - 'Udovice iz Eastwicka'.

John Updike rođen je 1932. u Pennsylvaniji, a diplomirao je na Harvardu 1954. godine.

Rođen 1932. u Shillingtonu u Pennsylvaniji, Updike je diplomirao na Harvardu 1954. Zatim je proveo godinu na Oxfordu, u Ruskinovoj umjetničkoj školi za crtež. Od rane mladosti bolovao je od astme i psorijaze. Od 1955. do 1957. bio je novinar magazina New Yorker, a od 1957. je živio u Beverly Farmsu u Massachusettsu. Imao je četvero djece.
Plodan pisac, čija su djela često dolazila na liste najprodavanijih knjiga, Updike je tvorac romana, kratkih priča, pjesama, kritika, a napisao je i memoare "Samosvijest". U svojoj je karijeri od počeka pedesetih godina prošlog stoljeća napisao više od 50 knjiga.

Mjesta radnji njegovih djela obuhvatila su predjele od "Hamletova" dvora do postkolonijalne Afrike, ali je njegov književni dom bilo američko predgrađe.