ROMAN 'RAT I SJEĆANJE'

Književnik Željko Ivanković dobitnik nagrade Gjalski

24.10.2016 u 16:44

Bionic
Reading

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. dodijeljena je hrvatskom književniku Željku Ivankoviću za knjigu 'Rat i sjećanje', koju je su objavili Ex libris-iz Rijeke i Synopsis iz Sarajava, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK)

DHK navodi kako je na sjednici održanoj 4. listopada Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Dubravko Jelačić Bužimski, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević, jednoglasno odlučilo da se Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2016. dodijeli knjizi 'Rat i sjećanje' Željka Ivankovića.

Povjerenstvo naglašava kako je priča talog iskustva i način usvajanja i osvajanja zbilje, otkrivačka procedura i metodologija za preživljavanje te konačno - da je priča znanje o svijetu, ono što ostane kad se sve drugo zaboravi, što, smatra povjerenstvo, potvrđuje i najnoviji roman Željka Ivankovića 'Rat i sjećanje'.

Knjiga Željka Ivankovića govori o ožiljcima i traumama ratnih zbivanja, o okupaciji i teroriziranju grada i stanovnika Sarajeva prije četvrt stoljeća, ističe povjerenstvo DHK i dodaje kako ne samo o teroru s okolnih brda gdje su haračili četnički agresori potpomognuti jedinicama tzv. JNA, već i o onome što se događalo među tzv. sarajevskim braniteljima, od pljački i poniženja uzrokovanih bahatošću primitivnih vođa pojedinih skupina do iznenadnog zaokreta u politici i ponašanju muslimanskih snaga prema Hrvatima.

Sarajevski rovovi, kako navode, i oni tvarni i oni intimni, unutrašnji, skriveni u ljudima, razarali su srce grada i srce jednoga svijeta koji je naivno vjerovao da se njima rat – jer su eto raja – ne može dogoditi. 'Priča o nestajanju jednoga grada i njegova svijeta otvorila je vrata u prostore jednoga bivšeg i na njegovim temeljima novoga svijeta', napominje povjerenstvo i dodaje kako priču o raspadanju ratnog Sarajeva dopunjuje priča o vareškoj mitologiji zavičaja, o njegovoj materijalnoj i izmaštanoj povijesti, o vareškim pitomim pejzažima i uzbudljivim legendama.

Ivankovićev je roman, smatra povjerenstvo, borba protiv zaborava, vraćanje duga svima onima koji su utjecali na naš život i koji su nas stvorili ovakvima kakvima jesmo.

Roman se izdvaja iz ukupne ovogodišnje prozne produkcije, a načinom obrade predmetne teme te značenjem i smislom svojih pouka i poruka postaje jednim od najboljih romana o ratu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj uopće, ističe povjerenstvo u obrazloženju nagrade.

U uži izbor za nagradu Ksaver Šandor Đalski ušle su sljedeće knjige: 'Doba mjedi' Slobodana Šnajdera (TIM press, Zagreb 2015), 'Knjiga izlazaka' Kristijana Vujičića (Naklada Ljevak, Zagreb 2015), 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević (Sandorf, Zagreb 2016), 'Rupa' Ivane Simić Bodrožić (Naklada Ljevak, Zagreb 2016), 'Policijski sat' Luke Bekavca (Fraktura, Zaprešić 2015), 'Radikalna mjesečina' Milka Valenta (OceanMore, Zagreb 2016),' Žena s drugog kata' Jurice Pavičića (Profil, Zagreb 2015) i 'Kao ruža, kao zvijer, dragi moj Flaubert' Lidije Bajuk (DHK, Zagreb 2016).