OTKAZI ZBOG JEFTINIH KNJIGA

Nakladnici nezadovoljni novim zakonom o udžbenicima

10.11.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Novi zakon o udžbenicima dovest će do uništavanja već otisnutih udžbenika, nepotrebnog povećanja troškova i otpuštanja zaposlenih u nakladništvu, smatra Zajednica nakladnika i knjižara

'Ministarstvo je predizbornom narudžbom udžbenika za otkup uzrokovalo nepotrebno trošenje sredstava poreznih obveznika, a predloženim promjenama zakona drastično će ih uvećati te ponovno utjecati na povećanje troškova i cijena', priopćila je Zajednica nakladnika i knjižara.

Izražavajući nezadovoljstvo novim zakonskim prijedlogom, o kojemu se s njima, kako navode, nitko nije konzultirao, Zajednica nakladnika ističe da se izdavači kao važan gospodarski subjekt nalaze u teškoj situaciji te da će zbog odredbi novoga zakona morati otpuštati djelatnike. Izdavačima je ostalo 50 posto neprodanih knjiga na skladištu, a donošenjem novoga zakona, smatraju, uzrokovat će uništenje već otisnutih udžbenika i, u konačnici, povećanje troškova.

Po podacima Zajednice, u nakladništvu je zaposleno oko 3.000 djelatnika visoke naobrazbe i 15.000 vanjskih suradnika, među kojima su akademici, znanstvenici te učitelji praktičari.

Stoga pozivaju Ministarstvo obrazovanja na zajednički dijalog o donošenju novoga zakona i udžbeničkog standarda koji bi, ističu, uključivao sve interesne strane, a ne da nakladnici o njemu doznaju iz medija. Osim nakladnika, navode da bi u odabiru udžbenika trebali značajnije sudjelovati i nastavnici. Naime, predloženim zakonom 'ograničavaju se slobode odabira za nastavnike', što će, smatraju, 'imati dugoročne negativne posljedice na kvalitetu obrazovanja'.

'Zakon o udžbenicima samo u mandatu sadašnje Vlade mijenjan je četiri puta, a svaka od tih promjena povećala je troškove i cijene udžbenika', kažu nakladnici, pozivajući na zajednički dijalog kako bi se pronašlo prihvatljivo zakonsko rješenje.

Komentirajući priopćenje Zajednice nakladnika i knjižara, glasnogovornik Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Duje Bonacci je rekao da je sa stajališta predlagatelja zakona takva reakcija u potpunosti razumljiva te da potporu nakladnika i njihovih suradnika takvom prijedlogu zakona nitko nije ni očekivao.

Po novom zakonu o udžbenicima, za svaki nastavni predmet u osnovnim i srednjim školama izabrat će se ubuduće po dva najjeftinija udžbenika. Odabrani udžbenik vrijedit će najmanje četiri godine, a o odabiru više neće odlučivati pojedini nastavnici, već stručni aktiv škole.

Zakonski prijedlog od jučer je u saborskoj proceduri, donošenje zakona očekuje se sredinom prosinca, a odredbe bi stupile na snagu od iduće školske godine.