KNJIŽEVNI PREGLED

Knjige samopomoći za povratak u kriznu stvarnost

23.08.2015 u 17:52

'Tjedni književni pregled'

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

Kao i u svakom drugom žanru, tako i među knjigama o popularnoj psihologiji i samopomoći ima onih koje vrijedi pročitati. Zato pred kraj ljeta, kada se mnogi vraćaju s godišnjih odmora u ne baš uvijek lijepu svakodnevicu, preporučujemo pet knjiga koje bi vam mogle pomoći da izbjegnete depresiju razdvajanja od mora i plaže. Riječ je o naslovima najrazličitijih autora, od uglednih psihologa i terapeuta do budističkih redovnika i pjesnika

'Posao: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama'; Thich Nhat Hanh (Planetopija; prevela Aleksandra Barlović)

Ovo je knjiga koja će vam nakon godišnjeg odmora pomoći da na radnom mjestu, ako ga imate, 'zadržite zdrav razum i smirenost’, kako je rekao autor BJ Gallagher

Thich Nhat Hanh, jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja na svijetu, u knjizi 'Posao: Kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obavezama' poučava kako drevne budističke prakse prilagoditi modernom poslovnom životu. Disanje, meditacija, pozorno slušanje, suosjećanje i još mnogo toga mogu biti od velike pomoći u svakodnevnom radu i komunikaciji s kolegama i obitelji. Primjenjujući autorove mudre savjete, rad bi trebao postati učinkovitiji, donositi više dobra sebi i okolini, uz doživljavanje manje stresa i više uživanja u svojem poslu, poručuje Planetopija o ovom izdanju.

Thich Nhat Hanh je vijetnamski učitelj i budistički redovnik, pjesnik, učenjak i mirovni aktivist kojeg je Martin Luther King nominirao za Nobelovu nagradu za mir. Autor je brojnih uspješnih knjiga, poput bestselera 'Mir je svaki korak' i 'Umijeće komuniciranja'.

'Život te voli: 7 duhovnih vježbi za iscjeljenje života'; Louise Hay & Robert Holden (VBZ; prevela Jasna Grubješić)

Ova je knjiga zajednički projekt Louise Hay i dr. Roberta Holdena, psihologa i autora bestselera 'Shift Happens!' ('Pomak se događa!') i 'Loveability' ('Vrijedni ljubavi') – uronit će čitatelje u svu moć jedne od Louiseinih najdražih afirmacija: život te voli.

Autori objašnjavaju što afirmacija 'život te voli' uistinu znači - život se ne događa nama, on se događa radi nas. Spoznajom toga i življenjem u skladu s tom osnovnom istinom, otvaramo se beskrajnim mogućnostima da iskusimo veliku sreću, kreativnost, napredak i ljubav.

'Život te voli' zbirka je životnih priča, meditacija, afirmacija i vježbi kroz koje autori predstavljaju praktičnu filozofiju života koja se temelji na sedam duhovnih vježbi što će poučiti čitatelje da i sami zavole život i rješavaju svoje probleme.

'Put suza'; Jorge Bucay (Fraktura; prevela Silvana Roglić)

U 'Putu suza' popularni se argentinski psiholog Jorge Bucay, autor bestselera 'Ispričat ću ti priču' i 'Voljeti se otvorenih očiju', posvećuje jednome od najsloženijih i najdelikatnijih ljudskih iskustava: gubitku voljenog bića. Smrt voljene osobe, prekid veze ili konačni gubitak nečega što smatramo dragocjenim – sve su to događaji zbog kojih možemo osjetiti tugu, osamljenost pa čak i očaj. No, Jorge Bucay ukazuje čitateljima kako su bol i gubitak neprocjenjiv dio našega razumijevanja svijeta, osobnog rasta i razvoja svakog pojedinca.

Četiri su puta koja, kako piše Jorge Bucay, vode do potpunog ostvarenja svakoga ljudskog bića: put samoovisnosti, ljubavi, boli i sreće.

Psihoterapeut i pisac Jorge Bucay rođen je 1949. u Buenos Airesu. Živi između Argentine, Španjolske i Meksika. Širom svijeta poznat je kao voditelj grupnih terapija te slavan kao uspješan pisac. Objavio je dvanaest uspješnica koje su prodane u milijunima primjeraka i prevedene na dvadesetak jezika.


'Slonica koja je izgubila sreću: Priče koje će vas nadahnuti da uživate u svakom trenutku'; Ajahn Brahm (Naklada Ljevak; preveo Slaven Lendić)

Autor bestselera 'Krava koja je plakala' donosi 108 priča koje će vas nasmijati i natjerati da na život počnete gledati novim očima. Bezvremenska mudrost Ajahna Brahma dirnut će ljude iz svih sfera života. Polazeći od vlastitih iskustava i od priča koje su s njim podijelili njegovi učenici te starih šala ispričanih na nov način, Ajahn Brahm će svakoga potaknuti da preispita svoje životne obrasce.

Publishers Weekly je o ovoj knjizi napisao: 'Više vjerujemo anegdotama i pričama, nego statistikama i teorijama. Pomoću priča najbolje učimo i duboko upijamo važne poruke. Samo nas priče mogu osloboditi straha.'

Budistički redovnik već više od trideset godina, Ajahn Brahm je opat i duhovni ravnatelj Budističkog društva Zapadne Australije. Diljem svijeta tražen je kao duhovni učitelj i popularni predavač. Osim uspješnice 'Krava koja je plakala' (Naklada Ljevak, 2010.) napisao je i 'Mindfulness, Bliss, and Beyond' (2006.) i 'The Art of Disappearing' (2011.).

'Nevidljivi zakoni ljubavi'; Bert Hellinger, Gunthard Weber i Hunter Beaumont (Konstelacija; prevela Alemka Dauskardt)

Bert Hellinger jedan je od najutjecajnijih, najinovativnijih i najprovokativnijih osoba u psihoterapiji i polju ljudskih odnosa, kao i jedan od najizdavanijih autora iz ovih oblasti. Iz svog dugogodišnjeg i bogatog iskustva poznavanja terapeutskih pravaca (psihoanalize, transakcijske analize, psihodrame, Gestalta, primalne terapije, obiteljske terapije i drugih) sintetizirao je bitno novi, inovativan pristup pronalaženja rješenja za najčešće i najdublje oblike ljudske patnje – metodu sistemskih konstelacija. Hellinger je objavio više od 80 knjiga koje su prevedene na mnoge svjetske jezike.

Gunthard Weber, psihijatar i sistemski obiteljski terapeut je koosnivač Instituta za sistemsko istraživanje Heidelberga, Internacionalnog društva za sistemsku terapiju, kao i Carl Auer izdavačke kuće. Ujedno je i jedan od najbližih ranih Hellingerovih suradnika koji prvi dokumentira i objavljuje njegove radove. Njegov naročit interes i stručnost su polje organizacijskih, odnosno poslovnih konstelacija.

Hunter Beaumont je psiholog, edukator i autor koji je započeo svoj rad pri Gestalt Institutu Los Angelesa, a nastavio u Njemačkoj gdje proširuje svoje polje djelovanja na sistemski rad, nakon početka suradnje s Hellingerom u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća. Najzaslužniji je za dokumentiranje Hellingerovog rada i širenje znanja o metodi sistemskih konstelacija na englesko govorno područje.