OD TWAINA DO STRAYED

Omiljena američka književna putovanja kao interaktivna karta

03.08.2015 u 23:57

Bionic
Reading

Portal Atlas Obscura objavio je interaktivnu kartu najpoznatijih putovanja sjevernoameričke književnosti, na kojoj se može saznati gdje je to doista putovao Jack Kerouac u romanu 'Na putu' ili pak rutu koju prođe kočija u knjizi Marka Twaina 'Roughing It'

Dvanaest je knjiga zadovoljilo kriterije sastavljača interaktivne karte, a to su da je riječ o nefikcijskoj knjizi čiji se narativ bavi konkretnim putovanjem i navodi jasne geografske odrednice. Zbog toga u kartu nisu uključeni, primjerice, 'Lolita' Vladimira Nabokova i 'Plovovi gnjeva' Johna Steinbecka, jer se tek usputno bave putovanjima, a i riječ je o fikciji.

Ali zato su tu autori poput Marka Twaina, Toma Wolfea ('The Electric Kool-Aid Acid Test'), F. Scotta Fitzgeralda ('The Cruise of the Rolling Junk'), ipak i Steinbeck, ali njegova manje poznata knjiga 'Travels With Charlie' iz 1962. godine.

Na interaktivnoj karti obilježeno je svako konkretno mjesto – od sela do velegrada – koje se spominje u pojedinoj knjizi, a unijeti su i opisi tih lokacija koje se nalaze u izabranim djelima. Također su uključeni i opisi krajolika koji se nalaze u izabranim knjigama. Izabrani naslovi pokrivaju razdoblje od skoro stoljeće i pol te je najstarija uključena knjiga 'Roughing It' Marka Twaina, objavljena prvotno 1872., dok je najnoviji naslov memoar Cheryl Strayed 'Divljina' iz 2012. godine.

Interaktivnu kartu možete detaljno pregledati na Atlas Obscura