RASPISAN NATJEČAJ

Tportal traži najbolji hrvatski roman

17.06.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Osmu godinu zaredom tportal.hr raspisao je natječaj za književnu nagradu roman@tportal.hr, a ona će biti dodijeljena autoru ili autorici najboljeg romana. Prijave su zavšene, a uskoro objavljujemo popis prijavljenih romana

Stručni žiri književne nagrade roman@tportal.hr odabrat će najbolji hrvatski roman izdan u prošloj kalendarskoj godini kod izdavača registriranih u Hrvatskoj. O dobitniku 50 tisuća kuna odlučuje žiri književnih profesionalaca koji čine lanjski dobitnik nagrade roman@tportal.hr Kristian Novak, koji predsjeda žirijem, te kritičari, pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić. O pobjedniku će se odlučivati u tri kruga, a polufinaliste, njih jedanaest, znat ćemo početkom rujna.

Tko su članovi ovogodišnjeg žirija >> Pročitajte više!

Tportalova književna nagrada dodijeljena je dosad sedam puta. Svake godine na natječaj pristigne pedesetak romana. Dvaput su nagrađene autorice, a čak pet pobjedničkih romana bili su debitantski.

Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka ‘Črna mati zemla’ u izdanju Algoritma. Debitantski je i nagrađeni roman ‘Budi Hamlet, pane Hamlete’ Tahira Mujičića (AGM, 2012), a prvijenci su i nagrađeni roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010), ‘Tri’ Drage Glamuzine (Profil, 2008) i 'Anastazija' Dalibora Šimprage (Durieux, 2007).

Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom 'Sanjao sam slonove' (Naklada Ljevak, 2011) i Sibila Petlevski za roman 'Vrijeme laži' (Fraktura, 2009), prvi dio trilogije ‘Tabu’, iz koje je drugi roman ‘Bilo nam je tako lijepo’ bio u finalu natječaja prije dvije godine, a treći roman iz trilogije, ‘Stanje sumraka’, bio je lani u finalu.

POTRAŽITE NAS NA FACEBOOKU

Književna nagrada roman@tportal.hr ima svoju stranicu na Facebooku, na koju se možete uključiti komentarima i dati svoje mišljenje o pročitanim romanima.


Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno, prvi je to književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Pozivamo izdavače i pisce da na ovogodišnji natječaj prijave romane izdane u kalendarskoj godini 2014.

Prijave su bile otvorene do 30. lipnja 2015. Uskoro objavljujemo popis prijavljenih!