ZA PRVI ROMAN

Alžirac Kamel Daoud dobitnik književne nagrade Goncourt

06.05.2015 u 11:15

Bionic
Reading

Alžirski pisac Kamel Daoud dobio je Goncourtovu nagradu za prvi roman za djelo 'Meursault, contre enquete' (Meursault, protuistraga), objavio je u utorak žiri koji je istodobno dodijelio i nagradu za novelu francuskome piscu Patriceu Franceschiju te za poeziju Belgijcu Williamu Cliffu

Razmišljajući o suvremenom alžirskom identitetu, Kamel Daoud napisao je roman koji je zrcalna slika slavnoga romana Alberta Camusa 'Stranac' iz 1942. s kojim je prošle jeseni bio u konkurenciji za najugledniju francusku nagradu za književnost.

'Nisam čovjek od samo jedne knjige, nasuprot onome što se misli jer smatram da to vodi u dvije bolesti - ili u taštinu ili u vjerski rat', rekao je Daoud u utorak primajući nagradu.

Četrdesetčetverogodišnji pisac, protiv kojega je u Alžiru izdana fetva, javno je prošle jeseni izrazio svoju razočaranost time što nije dobio Goncourtovu nagradu.

Osim nagrade za prvi roman, žiri je dodijelio i nagrade za novelu i poeziju.

Šezdesetogodišnji francuski pisac Patrice Franceschi dobio je nagradu za djelo 'Premiere personne du singulier' (Prvo lice jednine), dok je nagrada za poeziju dodijeljena belgijskome pjesniku Williamu Cliffu