KNJIŽEVNOST I DRAMA DANAS

Uskoro trideseti Zagrebački književni razgovori

23.09.2009 u 13:53

Bionic
Reading

Trideseti zagrebački književni razgovori na temu 'Književnost i drama danas' održat će se od 1. do 4. listopada u prostorima Društva hrvatskih književnika (DHK), a predviđeno je sudjelovanje 13 izlagača iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Češke i Hrvatske

Kako je danas izvijestio organizator - Društvo hrvatskih književnika, središnja tema razgovora o odnosu književnosti i drame podrazumijevat će i široku paletu podtema, poput nasilja, suicida i dekonstrukcije u drami, odnosa između dramskog i postdramskog, o pisanju za kazalište danas, poetičnosti kazališta, dramatičnosti komedije i td.

Povjerenstvo ovogodišnjih jubilarnih Zagrebačkih književnih razgovora čine Stjepan Čuić, Nikola Đuretić (predsjednik), Miro Gavran, Mladen Machiedo, Krešimir Nemec, Ante Stamać i Đuro Vidmarović.

Riječ je o manifestaciji koja se održava od 1966, kada ju je osnovao Slavko Mihalić. Na književnim razgovorima do sada je sudjelovalo više od tisuću književnika, prevoditelja, jezikoslovaca, književnih stručnjaka i kulturologa. Kako navodi organizator, njihova izlaganja na predložene teme poslužila su im i kao važna podloga za susrete i umreženja s kolegama iz mnogih zemalja svijeta.