'DEZERTER' PROMIČE NENASILJE

Dinko Telećan dobitnik je nagrade za Knjigu godine

12.12.2014 u 17:43

Bionic
Reading

Dinko Telećan osvojio je nagradu kojom se promiče mirotvorstvo, nenasilje i ljudska prava 'Krunoslav Sukić' za Knjigu godine 2013/2014. za roman 'Dezerter'

Ove godine šesta je obljetnica kako je Centar za mir Osijek utemeljio društvena priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava imenom jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića – Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva nenasilja i ljudskih prava'Krunoslav Sukić'.

Nagradom nastoje pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprečavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja.

'Dezerter' je priča o Miri i Borisu, dvojici prijatelja čiji se putevi razilaze na neočekivane načine, o hrvatskom nacionalnom buđenju u ranim 90-ima, putovanjima, duhovnosti, prijateljstvu s neprijateljem, susretima vjera, kultura običaja, putovanja prema samom sebi. Antiratne poruke u knjizi su prirodne, mnogi ih čitatelj neće takvima nazvati, jer se radi o filozofskoj knjizi koja se, zanimljivo, važnim dijelom događa u Zadru u doba prije i nakon Domovinskog rata. Politike u knjizi nema, ali je sama knjiga politična, na mudar i dubok način, nudeći nam naizgled uzgredne uvide u niz tema koje i danas opterećuju hrvatsku sadašnjost.

Roman je čudesna iznimka naše književnosti koji teži bestežinskom, koji se ne boji hrabrosti da se dezertira, knjiga o filozofskom i duhovnom, dakle, ljudskom.