VLADIMIR STOJSAVLJEVIĆ

'Bez obzira na besparicu, u Hrvatskoj se moraju razvijati knjižnice'

15.10.2014 u 19:58

Bionic
Reading

Mjesec hrvatske knjige 2014., koji se tradicionalno održava diljem Hrvatske, a posvećen je afirmaciji knjige u kulturnom uzdizanju našeg društva, svečano je otvoren u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Mjesec hrvatske knjige ove je godine tematski posvećen ljubavi, a trajat će do 15. studenoga.

Otvarajući tu manifestaciju, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević je istaknuo kako knjiga nije samo obrazovanje, nego i dokument o životu, a važno je i to što prenosi iskustva.

'Knjiga je jedan od najboljih izuma koji je iznjedrila civilizacija našega zapadnog europskog kruga', rekao je Stojsavljević.

Po njegovim riječima, bez obzira na besparicu, u Hrvatskoj se moraju razvijati knjižnice, pogotovo narodne, kako bi se poticala proizvodnja kulture.

Prvi put u sklopu te manifestacije raspisan je natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču. Kako je rečeno danas na svečanom otvorenju, pristigla su 232 rada, a prvu je nagradu osvojila Sajla Maksimović iz Osijeka. Druga je nagrada pripala Karmen Delač-Petković iz Viškova, a treća Ireni Budimir iz Splita.

Ministarstvo kulture, kako je rečeno, u povodu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige odabralo je 18 knjiga proze, poezije i eseja te je ih nagradilo po 15.000 kuna.

U ovogodišnjem programu Mjeseca hrvatske knjige sudjeluje 240 knjižnica iz svih hrvatskih županija.