IN MEMORIAM SUE TOWNSEND

Svi smo mi Adrian Mole!

11.04.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Britanska spisateljica Sue Townsend, koja je umrla jučer u 68. godini života, pripada skupini autora obilježenih jednim slavnim likom, kakav je primjerice i njezin sunarodnjak Arthur Conan Doyle, tvorac poznatog genijalnog detektiva Sherlocka Holmesa

Frustrirani tinejdžer Adrian Mole daleko je od akcijskog junaka, a kamoli sposobnog aktera vlastita života, zbog čega je bio instantno prijemčiv milijunima čitatelja diljem svijeta.

Naime, svatko je bio smotan, zbunjen, nesiguran, zdvojan, uplašen, pogrešno shvaćen, nadigran, ostavljen, ismijan i povrijeđen kao zlosretni Adrian Mole, kojega život u pubertetu nije mazio. Roditeljski preljub, raspad braka, bježanje od kuće, prva seksualna iskustva, opsesija masturbacijom - sve to se može naći u 'Tajnom dnevniku Adriana Molea' i 'Novim jadima Adriana Molea', knjigama koje su osamdesetih godina, zahvaljujući izdanju Hit Juniora, čitali i mnogi hrvatski klinci.

Adrian Mole bio je način informiranja o svim izazovima koje nadolazeća adolescencija donosi sa sobom, ali i nevjerojatno duhovito štivo, precizno pogođeno kao uvjerljiv glas jednog mladog čovjeka.

Adrian Mole u suštini je dobra osoba kojoj se često događaju loše stvari, no ima i neizlječivu sposobnost samoga sebe dovesti u nevolju. Primjerice, kad je voljenoj djevojci Pandori kupio ogrlicu od lažnog zlata, što je saznala kada je dobila alergijski osip po vratu ili kada se u školi sukobljava s ravnateljem Buljookim Scruttonom


Sue Townsend serijom romana, napisanih u rasponu od 1982. (kada se lik pojavio pod imenom Nigel u radio-drami koju je Townsend napisala za BBC) pa sljedeća dva desetljeća, oslikala je životni put svog popularnog Adriana koji je doživio i odlazak Margaret Thatcher s vlasti, pa čak i invaziju Iraka. Pritom se nikada, pa ni u razdobljima sreće, nije prestao osjećati kao autsajder, nezadovoljan i neprilagođen. Iako je serijal o Adrianu Moleu započeo kao humoristična young adult literatura, ne treba se nikad podcijeniti kompleksnost i privlačnost glavnog lika.

Još jedna snažna poveznica svakog čitatelja sa svijetom Adriana Molea bio je njegov interes za društvo i politiku. Iako napaljeni mladić, Adrian je pratio i važne društvene događaje, pa prominentno mjesto u jednoj knjizi ima i rat s Falklandima, no takav je bio i život čitatelja, koji su osamdesetih godina pratili raspad Jugoslavije u slow motionu, a devedesetih rat.

Sue Townsend pisala je i ozbiljne romane, povijesne drame i još nogo toga, no zapamćena će ostati po Adrianu Moleu i njegovim dnevnicima, koji su obradili nekoliko desetljeća našeg kolektivnog životnog iskustva. Adrian Mole - to smo svi mi.