UPOZNAJTE BOBA

Ovaj ulični mačak puni knjižare

20.03.2014 u 10:40

Bionic
Reading

U borbi protiv ovisnosti beskućniku Jamesu Bowenu pomogao je ulični mačak. Svoje iskustvo pak pretočio je u knjigu, a sada je među najprodavanijim autorima

Samuel Johnson svojem je mačku Hodgeu kupovao kamenice, Charles Dickens bio je toliko potresen nakon što mu je mačak uginuo da je preparirao njegovu šapu i koristio je kao otvarač za pisma, a sada je tu i slučaj autora Jamesa Bowena.

Beskućnik James Bowen objavio je knjigu 'A Street Cat Named Bob' o svom traumatičnom iskustvu borbe protiv ovisnosti o heroinu i metadonu u kojem mu je pomogao mačak imenom Bob.

Godine 2007., Bowen je našao ozlijeđenog mačka ispod stepenica utočišta u kojem je i sam tada živio.

'Uputio mi je pogled kojim je tražio pomoć, no i meni poručivao da se posložim', prisjeća se danas autor.

Bowen je prihvatio mačka i nadjenuo mu ime Bob, a mačak ga je, čim se oporavio, slijedio gdje god bi on išao. S njim je bio čak i kada je Bowen prodavao časopis za beskućnike.

Dvojac je uskoro postao poznat na ulicama Londona te su nakon nekog vremena privukli i pažnju književnog agenta.

Ubrzo je krenuo s pisanjem djela uz pomoć autora Garryja Jenkinsa koje je objavila izdavačka kuća Hodder & Stoughton.

U dvije godine, prodano je više od milijun primjeraka knjiga 'A Street Cat Named Bob', njena nastavka 'The World According te dječje knjige 'Bob: No Ordinary Cat'.

Otkad je objavljena u ožujku 2012., knjiga 'A Street Cat Named Bob' ne skida se s ljestvice 10 bestselera Ujedinjenog Kraljevstva, a više od godine nalazio se na popisu bestselera Sunday Timesa.

Bowen se tako pridružio književnim fenomenima poput

J. K. Rowling, E. L. James, Stephenie Meyer.