LEWIS CARROLL

'Ponekad zažalim što sam izmislio Alisu'

20.02.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Prethodno neotkriveno pismo Lewisa Carrolla, autora slavne dječje knjige 'Alisa u zemlji čudesa', pokazuje da pisac uopće nije bio sretan zbog slave i novca koje su mu njegovi književni bestseleri donijeli te da je zamrzio lik Alise

Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898) bio je ugledni, ali široj javnosti nepoznati matematičar, koji je naročito cijenio svoju privatnost. Dodgson je ujedno bio i Lewis Carroll, svjetski slavni pisac dječjih romana, od kojih je najpoznatiji legendarni klasik 'Alisa u zemlji čudesa', koji je i više puta uspješno ekraniziran, kao animirani ili igrani film.

Kako javlja britanski Daily Telegraph, novootkriveno pismo pokazuje da je Carrolla prilično mučila njegova slava, iako se trudio biti izvan pažnje medija, pa nikad nije dao intervju za novine. U pismu iz 1891. Carroll prijatelju piše da mrzi kada ljudi doznaju njegovo ime, da osjeća kao da na njega pokazuju na ulici i da ga znaju opsjedati stranci. 'Mrzim sve to toliko intenzivno da ponekad požalim što sam uopće napisao te knjige', jadao se povučeni matematičar i pisac prijatelju.


Carroll piše da ne razumije ljude koji žele biti poznati ili zloglasni te da je baš zato i koristio pseudonim za knjige, jer nije htio biti prepoznat.

Očekuje se da bi ovo pismo na aukciji uskoro moglo biti prodano za više od pet tisuća funti.

Scene iz Disneyeve adaptacije 'Alise u zemlji čudesa'