ALGORITAM I ZAREZ

Greguru i Mavretiću književne nagrade za mlade pisce

08.04.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Nagrade za rukopise autora do 35 godina Na vrh jezika za poeziju i Prozak za prozu, koje organiziraju Algoritam i Zarez, a dodjeljuje žiri u sastavu: Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar, po osmi put našle su svoje dobitnike

Prozak je dobio Marko Gregur (Koprivnica), a Na vrh jezikaLuka Mavretić (Karlovac).

Nagrada Prozak se sastoji od objave zbirke priča u izdanju Algoritma tijekom godine 2014, Prozak/Na vrh jezika prstena, diplome i pretplatničkog paketa na Quorum, Temu i Zarez. Natječaji Prozak i Na vrh jezika pokrenuti su 2004.

Luka Mavretić
rođen je 1991. u Karlovcu. Ondje završava osnovnu školu i gimnaziju. U posljednjim mjesecima srednje škole počinje pisati pjesme za prvu zbirku poezije, da bi tim pjesmama godinu dana kasnije osvojio nagradu za mlade pjesnike Zdravko Pucak, u nadležnosti Matice hrvatske Karlovac. Istovremeno dovršava svoj drugi pjesnički rukopis, 'Recenzije'. Kroz prvu godinu studija dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu piše i treći rukopis poezije 'Pjesme na granama'. Piše i dramske tekstove te scenarije, a poeziju je dosad objavljivao u nekoliko časopisa: Svjetlo, Svijet kulture, Zarez. U ljeto 2012. godine objavljen mu je prvonagrađeni rukopis, zbirka pjesama 'Stopom u nebo'.

Marko Gregur rođen je 1982. godine u Koprivnici. Završio je višu ekonomsku školu u Koprivnici. Sada studira odnose s javnošću. Kratke priče i poeziju objavljivao je u tridesetak (zajedničkih) zbirki poezije i kratke proze, zatim u časopisima Kaj, Poezija, Odjek (Sarajevo), Knjigomat, Avangrad (Novi sad), Re, u novinama Večernji list, Vijenac, Zarez, u zborniku mladih autora (do 27 godina) s područja bivše Jugoslavije Rukopisi 32 i Rukopisi 33. Dobitnik je nekoliko nagrada za poeziju te druge nagrade na natječaju za kratku priču Dr. Eso Sadiković 2010. godine (Prijedor, BiH), kao i prve nagrade na natječaju za kratku priču Marko Martinović Car 2010. godine (Vitez, BiH). Jedan je od dvadeset pobjednika natječaja za kratku priču Sea of words 2010. (Barcelona, Španjolska) koji se raspisuje u 37 zemalja euro-mediteranske regije. Dobitnik je i nagrade za najbolji neobjavljeni rukopis Ivan vitez Trnski koju dodjeljuje Podravsko-prigorski ogranak DHK.