DETEKTIVSKO OTKRIĆE

Pronađene neobjavljene priče o Herculeu Poirotu

08.06.2009 u 12:29

Bionic
Reading

U ladanjskoj kući Greenway House u Devonu, na jugozapadu Engleske, u kojoj je boravila spisateljica Agatha Christie, pronađene su dvije neobjavljene priče o detektivu iznimne pronicljivosti i čuvenih brkova - Herculeu Poirotu

Jedan od najpoznatijih likova spisateljice Agathe Christie, ponajviše upamćen u ostvarenju glumca Davida Sucheta, pojavljuje se u pričama 'The Mystery of the Dog's Ball' i 'The Capture of Cerberus'. Prije pisanja romana, književnica je običavala pisati kratke priče u kojima bi razradila osnovne karakteristike likova i radnju.

Priča 'The Mystery of the Dog's Ball' postala je roman 'Nijemi svjedok' objavljen 1937. godine, koji govori o misterioznoj smrti Emily Arundel i njenom terijeru Bobu koji jedini zna istinu.

'The Capture of Cerberus' dio je zbirke dvanaest Poirotovih slučajeva. Prvih jedanaest objavljeno je između 1939. i 1940. u magazinu Strand, dok je od posljednje sačuvan i objavljen samo naslov, a originalna priča posve je izmijenjena.

Dosad neobjavljeni radovi u knjižare stižu u rujnu ove godine, u sklopu djela 'Agatha Christie's Secret Notebooks: Fifty Years of Mysteries in the Making' autora Johna Currana, piše Guardian.

Curran, inače veliki poklonik 'kraljice krimića', posljednjih nekoliko godina pruočavao je njene intimne bilješke i rukopise u kojima je razrađivala ideje za djela. Knjiga donosi izbačene scene i alternativne završetke kultnih kriminalističkih romana. Curran je, među ostalim, iz bilježaka otkrio da se Christie dvoumila koga će poslati u Egipat u romanu 'Smrt na Nilu'. Iz njezinih bilježaka je vidljivo da je, umjesto Herculea Poirota, glavna junakinja je trebala biti gospođica Marple.