tportal.hr

Zagreb
+14
Osijek
+13
Pula
+17
Rijeka
+14
Zadar
+17
Split
+15
Dubrovnik
+13

U 86. GODINI

Umro američki književnik Gore Vidal

Američki pisac i politički aktivist Gore Vidal umro je u utorak u dobi od 86 godina, objavio je Los Angeles Times.

Datum objave:
1.8.2012 9:22

Zadnja izmjena:
1.8.2012 10:37

Vezane teme

Njegov nećak Burr Steers rekao je za list da je pisac "preminuo od posljedica upale pluća u svojem domu na Hollywood Hillsu".

Autor je niza uspješnih romana, više od dvjesto eseja u kojima britko piše o društvu, seksu, književnosti i politici, a pisao je i filmske scenarije pa je tako i obradio scenarij za "Ben Hura".

Njegov književni opus uključuje seriju povijesnih novela: "Burr", "1876.", "Lincoln" i "The Golden Age" i transseksualnu komediju "Myra Breckenridge". Vidalova treća knjiga, "The City and the Pillar", izazvala je 1948. senzaciju jer je bila jedna od prvih otvorenih portreta homoseksualnog muškog lika.

Vidal je bio kontroverzna ličnost, egoističan, oštar i zajedljiv ali istovremeno briljantan u promišljanjima. Bio je u sukobu s više pisaca svoga vremena - za Ernesta Hemingwaya govorio je da je "šala", a s Trumanom Capotem se javno "prepucavao" putem intervjua i u vlastitim djelima. Veliki protivnik bio mu je i Norman Mailer.

Eugene Luther Vidal Jr. rođen je u West Pointu, New York, odrastao u Washingtonu gdje je djed, demokratski senator Thomas Gore, imao snažan utjecaj na dječaka. Nakon rastave roditelja, njegova se majka preudala za Hugha Auchinclossa, koji je kasnije postao očuh Jacqueline Kennedy. Ta veza dala je Vidalu ulaz u obitelj Kennedy i Bijelu kuću.

Jednom je opisao Sjedinjene Države kao "zemlju tuposti i dom doslovnog" te je od šezdesetih godina počeo provoditi vrijeme na talijanskoj obali kada je pod palicom Federica Fellinija zaigrao u filmu "Roma". Vratio se za stalno u SAD 2003., ubrzo nakon što je njegov partner Howard Austen, s kojim je živio 40 godina iako je jednako volio muškarce i žene, umro od raka.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Kultura Promo

tportal.hr

tportal

Vedrana Knežević

Književna kritika

  • Raskošna propast talijanske aristokracije

  • Čudesan podvig Stipe Božića

  • 'Jamerika' - raspršena verzija crtanog romana

  • Koja je uloga fotografa u ratnohuškačkoj propagandi?

  • Što znači stalno kroz život čitati jednu knjigu

  • Jergovićev obiteljski roman je književni događaj

  • Čega se sjećamo kada se sjećamo vlastite prošlosti

  • Jesen našeg vijeka

  • Od umješnosti do umjetnosti riječi

  • Vrtlarev roman koji nećete ispuštati iz ruku

Sve kritike

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr