PROVJERITE ŠTO VRIJEDI!

Živući klasici odabrali su najbolja djela svjetske literature

15.02.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Ruski književni geniji dominiraju popisima najboljih pisaca svih vremena koje su u sklopu ankete ispisali vodeći britanski i američki književnici današnjice, a anketa je vođena dulje vrijeme, pa su među ispitanim piscima neki već pokojni poput Normana Mailera

Istraživanje je provedeno je s ciljem da suvremeni čitatelji dobiju smjernice što čitati u vrijeme kada su knjige dostupne samo na klik. Podatke je objavila stranica Top Ten Books, a rezultatima su posebno bili oduševljeni Rusi koji su se raspisali u slavu svoje književne tradicije. Podsjetimo, nedavno je ruski premijer Vladimir Putin najavio da kreće u propisivanje Istočnog kanona, po uzoru na Zapadni kanon.

U opsežnom istraživanju sudjelovalo je 125 književnika engleskog govornog područja među kojima Norman Mailer (pok.), Annie Proulx, Stephen King, Joyce Carol Oates, Jonathan Franzen, Claire Messud, Margaret Drabble i Michael Chabon.

Književnici su upitani da sastave deset najboljih književnih djela 19. i 20. stoljeća te da izdvoje, po svom mišljenju, najbolje književnike svih vremena.

Kao najboljeg pisca posljednjih 300 godina izabrali su Lava Nikolajeviča Tolstoja, dok su se na top deset popisu našli i William Shakespeare, James Joyce, Vladimir Nabokov i Anton Pavlovič Čehov.

Tolstojev roman 'Ana Karenjina' proglašen je i najboljim književnim djelom 19. stoljeća. Zbrajanjem većine glasova drugo je mjesto pripalo knjizi 'Gospođa Bovary' Gustava Flauberta, dok je na trećem mjestu ponovno Tolstojev roman 'Rat i mir'.

'Lolita' Vladimira Nabokova odabrana je kao najbolji roman 20. stoljeća. Drugo mjesto pripalo je romanu 'Veliki Gatsby' F. S. Fitzgeralda, a treće 'U traganju za izgubljenim vremenom' Marcela Prousta

Odabrani su i najbolji od najboljih među živim piscima, a premoćno je pobijedio Gabriel Garcia Marquez, a slijede ga Harper Lee, Toni Morrison, Cormac McCarthy, Stephen King, Alice Munro i dr.

Kompletne popise potražite na internetskim stranicama.