17. IZDANJE FESTIVALA

Abdulah Sidran otvara pulski Sa(n)jam knjige

29.11.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Ususret festivalu Sa(n)jam knjige u Istri koji počinje za dva dana na konferenciji za novinare predstavljen je Katalog Sajma i najavljen program otvorenja

Svečano otvorenje 17. pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri u petak, 2. prosinca, bit će održano u režiji Mauricija Ferlina, poznatog po neformalnim, svježim i nepompoznim rješenjima. Sajam će otvoriti pjesnik, scenarist i pisac Abdulah Sidran, a ceremonija će se nakon dugo vremena dogoditi na otvorenom, ispred Doma hrvatskih branitelja.

Katalog ove godine pokušava pratiti žarišnu temu Sajma: 'Identitet drame – drama identiteta'. Urednik je i ove godine Miodrag Kalčić, a vizualno ga je oblikovala umjetnička radionica Petikat. Na 112 stranica Katalog nudi i informativan pregled tematskih cjelina 17. izdanja sajma, ali primarno predstavlja autore i goste u nizu esejističkih citata.

Uvodni eseji direktorice Magdalene Vodopije i izbornika teme Vladimira Stojsavljevića Vakija nude fokuse Sajma: male knjige velikih nakladnika i priču o identitetu, a uz njih o identitetu progovara i prijatelj Sajma Žarko Paić. Tekstovi Miroslava Krleže o Puli i govor Ive Andrića na dodjeli Nobelove nagrade 1961. godine u Stockholmu najavljuju dvije velike obljetnice koje Sajam promovira: 30 godina od smrti Krleže i 50 godina od inauguriranja jedinog književnog nobelovca s naših područja, o čemu je u našoj javnosti bilo premalo govora.

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija govorila je o novitetima Sajma spomenuvši nagradu Kiklop, od ove godine s novom skulpturom Marine Orlić.Posebnu cjelinu ovogodišnjeg izdanja Sajma čine brojni popratni programi. O njima je govorila glavna organizatorica Sajma Egle Vošten

'Ove godine pripremili smo za publiku niz posebnih programa od kojih valja izdvojiti hrvatsku premijeru predstave Leksikon YU mitologije' redatelja Olivera Frljića u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem prvog dana Sajma, multimedijalni performans 'Simetrija Kvadrata' u kojem će nastupiti Danijel Žeželj, Stanislav Habjan, Jessica Lurie i Robert Kainar, večernji program PMSSS (Pe14mimasimićsajamskishow) u kultnom caffe baru P14 svojevrstan talk šou voditeljice Mime Simić koja će u ugostiti na programu Predraga Lucića, Matu Kapovića, Darka Lukića, Sibilu Petlevski, Borisa Dežulovića i Miljenka Jergovića', kazala je Vošten.
U suradnji s vinima Demian, u pulskom Rock caffeu održat će se Andijev program u čast Andija Šipetića, šaljivog naziva 'Melodije vraga bez Predraga' koje će voditi miljenik Pule Boris Dežulović.

U sklopu Sajma bit će održan koncert skupine HOT CLUB ZAGREB predvođene Mate Matišićem u programu U potrazi za Kiklopom,koji će voditi novi voditeljski duo Boris Dežulović i Mima Simić.Tradicionalnu manifestaciju koja prati Sajam knjige u Istri Festival dječje knjige, Monte librić, predstavila je voditeljica Slavica Ćurković, kazavši kako će više od 35 nakladnika predstavit svoju godišnju produkciju. 'Piknici će ove godine bit malo drukčiji; interaktivni i multimedijalni, a s autorima će razgovarati Ina Delić i Željka Kondić Dabo' kazala je Ćurković dodavši da će Koraljka Milun, Sanja Lovrenčić, Irena Plejić-Premec i Majda Makovec, Bruno Kuman, Sonja Tomić, Željka Horvat-Vukelja, Jadranka Čunčić-Bandov, Dubravko Jelačić Bužimski, Mladen Kušec, Silvija Šesto, Kašmír Huseinović i Andrea Petrlik-HuseinovićteTomislav Milohanić predstaviti svoja djela i ispričati pokoju priču.Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren do 11. prosinca.