Književnost U 86. GODINI

Preminuo akademik Miroslav Šicel

Akademik Miroslav Šicel, istaknuti hrvatski književni povjesničar, preminuo je u 86. godini života u Zagrebu, prenosi HRT

Miroslav Šicel rođen je u Varaždinu 16. kolovoza 1926. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je jugoslavenske jezike i književnost te ruski jezik i književnost. Nakon završetka studija radio je kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Katedri za noviju hrvatsku književnost.

Doktorirao je 1962. te predavao na brojnim sveučilištima diljem Europe. Nakon 1974. postao je redovni predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kao književni povjesničar značajan je kao osoba koja je pratila takozvane male pisce, iako u njegovom radu prevladavaju pregledi radova hrvatskih pisaca, među ostalim Matoša, Krleže, Nazora i Kranjčevića.

Bio je predsjednik Hrvatskog filološkog društva i Saveza slavističkih društava Jugoslavije. Godine 1996. postao je redovni član HAZU-a.

Dobitnik je, među ostalim, nagrade Božidar Adžija 1974, nagrade Davorin Trestenjak 1986, odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1999, počasnog doktorata riječkog Sveučilišta 2001, nagrade za životno djelo grada Varaždina 2005, a 2006. nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više